Байден намагатиметься просунути заявку України в НАТО до кінця свого строку – Financial Times

Байден порушить питання статусу заявки України на членство в НАТО на "Рамштайні", пише ЗМІ
Фото: EPA

Президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство до кінця своїх повноважень. Про це 1 жовтня пише Financial Times із посиланням на західних високопосадовців, ознайомлених із перебігом переговорів у Вашингтоні.

Під час поїздки до Європи перед тим, як піде з посади, президент Байден 12 жовтня проведе зустріч України та її союзників у Німеччині у форматі "Рамштайн". Західний чиновник, поінформований про переговори Зеленського у Вашингтоні, повідомив, що є "попередні ознаки" того, що Байден може погодитися підвищити статус заявки України на членство в НАТО.

Водночас українські чиновники сказали виданню, що прийняття заявки України на членство в НАТО – це просто політичне рішення, яке навряд чи зупинить країну-агресора Росію. Це здатне зробити лише повноправне членство в Альянсі.

За інформацією Financial Times, деякі з 32 членів НАТО вважають, що членство України можливе без повного, тривалого припинення вогню й чіткої лінії на мапі, котра визначає, до якої частини території України застосовують положення Альянсу про взаємну оборону. Модель, яку пропонують деякі з них, – це членство Західної Німеччини. Воно тривало понад три десятиліття до падіння Берлінської стіни й возз'єднання зі східною частиною країни.

"Західнонімецька модель набирає обертів, особливо в Білому домі, який був налаштований найбільш скептично щодо членства в НАТО", – сказав дослідник Джеремі Шапіро з ECFR (Європейська рада з міжнародних відносин).

Контекст:

30 вересня 2022 року – після того, як нелегітимний президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за пришвидшеною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення до Альянсу Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".