Байден підписав закон про ліміт держборгу, США уникли дефолту

Байден: Ми запобігли економічному колапсу
Фото: The White House / Twitter
Президент США Джо Байден 3 червня підписав "Закон про фіскальну відповідальність 2023 року" – про ліміт державного боргу США, поінформувала пресслужба Білого дому.

Згідно з релізом, закон передбачає зупинення дії стелі держборгу в розмірі $31,4 трлн і підвищення ліміту 2 січня 2025 року.

Отже, США уникнули першого в історії дефолту, зазначає Reuters.

Білий дім у релізі про підписання закону подякував за партнерство лідерам демократів та республіканців у Палаті представників і Сенаті США.

Баден підписав закон за день після того, як його ухвалив Конгрес.

Ухвалення закону президент США назвав двопартійним тріумфом, додає Reuters. Байден зазначив, що досягти угоди було вкрай важливо, і це "дуже хороша новина для американського народу".

"Ніхто не отримав усього, чого хотів, але американський народ отримав те, що йому було потрібно. Ми запобігли економічній кризі, економічному колапсу", – наголосив Байден у своєму зверненні 2 червня.

Контекст:

Коли в січні США досягли максимуму боргу в розмірі $31,4 трлн, міністерка фінансів Джанет Єллен заявила, що Сполучені Штати можуть оголосити дефолт за федеральним боргом до 1 червня, якщо Конгрес не підвищить або не зупинить дії ліміту боргу.

Бюджетне управління Конгресу також переглянуло свою оцінку щодо граничного боргу. "Оскільки податкові надходження за квітень були меншими, ніж очікувало бюджетне управління Конгресу в лютому, ми тепер оцінюємо, що є значно більший ризик того, що в казначейства закінчаться кошти на початку червня", – повідомив глава відомства Філ Свагель.

Президент США Джо Байден 21 травня заявив, що Сполучені Штати "ніколи не оголошували дефолту за своїми боргами і цього ніколи не буде".

27 травня Єллен встановила крайній строк підвищення ліміту державного боргу 5 червня, заявивши, що уряд оголосить дефолт, якщо Конгрес не скасує стелі держборгу в розмірі $31,4 трлн.

28 травня Білий дім повідомив, що між адміністрацією президента США і Конгресом досягнуто попередньої згоди про підвищення граничного рівня державного боргу.