Байден закликав Конгрес негайно ухвалити закон про кордон, Джонсон назвав пропозицію Сенату мертвою

Байден привітав новий законопроєкт Сенату США щодо фінансування захисту кордону США, а також допомоги Україні та Ізраїлю
Фото: EPA

Президент США Джо Байден підтримав законопроєкт, який містить двопартійну угоду про кордон, а також допомогу Україні й Ізраїлю, і закликав Конгрес прискорити його ухвалення в обох палатах, ідеться в його заяві, яку оприлюднили 5 лютого в Х і на сайті Білого дому.

"Ми досягли двопартійної угоди з питань нацбезпеки, яка охоплює найсуворіший і водночас найбільш справедливий перелік прикордонних реформ за останні десятиріччя. Я рішуче підтримую це, закликаю Конгрес негайно ухвалити цей законопроєкт", – зазначив Байден.

Він підкреслив, що ця угода зробить кордон США безпечнішим і збереже гуманне ставлення до людей та законної імміграції, яка відповідає американським цінностям.

Також двопартійна угода, на думку американського лідера, торкнеться і двох інших важливих пріоритетів.

"Це дає змогу Сполученим Штатам продовжувати нашу життєво важливу роботу з партнерами по всьому світу, щоб відстоювати свободу України та підтримувати її здатність захищатися від агресії РФ", – наголосив він.

За його словами, "якщо не зупинити [президента країни-окупанта РФ Володимира] Путіна зараз, то він не обмежиться Україною і Сполученим Штатам доведеться витрачати на безпеку більше".

"Ця угода також дає Ізраїлю все необхідне для захисту його народу від терористів ХАМАС. І це надасть життєво важливу гуманітарну допомогу палестинському народу", – додав американський президент.

Зі свого боку спікер Палати представників США Майк Джонсон у Х розкритикував новий законопроєкт, заявивши, що якщо документ і потрапить до Конгресу, то буде мертвим після прибуття.

"Я бачив удосталь. Цей законопроєкт навіть гірший, ніж ми очікували, і не наближає завершення прикордонної катастрофи, яку створив президент [Байден]", – заявив Джонсон.

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

Спікер Палати представників США Майк Джонсон 3 лютого 2024 року заявив республіканцям, що наступного тижня палата проголосує за окремий законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю, який не передбачає додаткового фінансування для підтримки України. У Білому домі назвали ці наміри "цинічним маневром".

5 лютого Сенат США презентував новий двопартійний законопроєкт, у якому загальна сума коштів, що виділяють, становить $118 млрд, із них на допомогу Україні передбачено $60 млрд, ще приблизно $14 млрд – для підтримки Ізраїлю, на захист кордонів США нададуть $20,23 млрд.