Байден звернувся до американської нації й пояснив, чому вийшов із передвиборчих перегонів

Байден: Я шаную цю посаду, але свою країну я люблю більше
Фото: EPA

Президент США Джо Байден виступив зі зверненням до американського народу, у якому заявив, що американці мають об'єднатися, щоб захистити країну. Його звернення з Овального кабінету транслював Білий дім у YouTube, текстову онлайн-трансляцію вів канал CNN.

Байден назвав своє рішення зняти кандидатуру з перегонів "питанням демократії" та пояснив його потребою "передати естафету новому поколінню".

Він наголосив, що був готовий і далі очолювати країну.

"Я вважаю, що мій послужний список на посаді президента, моє лідерство у світі, моє бачення майбутнього Америки – усе це заслуговує на другий строк. Але ніщо, ніщо не може стати на шляху порятунку нашої демократії – зокрема й особисті амбіції. Тому я вирішив, що найкращий шлях уперед – це передати естафету новому поколінню. Це найкращий спосіб об’єднати нашу націю", – додав Байден.

Він назвав президентські вибори 2024 року вибором "між рухом уперед і назад, між надією й ненавистю".

"Я шаную цю посаду, але свою країну я люблю більше. Для мене було честю всього мого життя служити вашим президентом. Але на захист демократії, яка стоїть на кону, – і це важливіше за будь-який титул. Я черпаю сили і знаходжу радість у роботі на благо американського народу", – сказав Байден.

Він у своїй промові не згадував кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, але підкреслив, що "Америці доведеться обирати між рухом уперед або назад, між надією й ненавистю, між єдністю і розколом".

Байден підтримав свою віцепрезидентку Камалу Гарріс, яка зайняла його місце у списку. Він підкреслив, що Гарріс "досвідчена, жорстка, вміла".

"Вона була неймовірним партнером для мене й лідером для нашої країни... Тепер вибір за вами, американським народом", – додав він.

CNN зазначає, що звернення з Овального кабінету американські президенти виголошують у серйозні моменти, щоб звернутися до американського народу під час національної кризи або зробити важливі політичні заяви. Байден за час свого президентського строку виголошує таку промову лише вчетверте. Він також записував звернення з Овального кабінету після ухвалення двопартійної бюджетної угоди, нападу ХАМАС на Ізраїль і 10 днів тому після замаху на Трампа.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США.

Кандидатом від Республіканської партії на виборах є експрезидент Дональд Трамп.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Камали Гарріс як кандидатки від Демократичної партії.

Гарріс ще офіційно не висунули кандидаткою, але, за інформацією ЗМІ, вона вже має достатню для цього підтримку серед демократів. Опитування, проведене агентством Reuters і соціологічною службою Ipsos 23 липня, свідчить, що Гарріс почала випереджати Трампа у президентському рейтингу (різниця становить два відсоткові пункти).

Штаб Трампа 23 липня подав скаргу до Федеральної виборчої комісії, стверджуючи, що передання Гарріс виборчого фонду Байдена в розмірі $96 млн є порушенням закону.

Як зазначає AFP, відмова Байдена від участі у виборах "повністю перевернула гонку 2024 року, перетворивши тривалу боротьбу між двома непопулярними чоловіками похилого віку на одні з найцікавіших перегонів у сучасній історії США".