Білорусь заявила, що перекидає танки в напрямку кордону з Україною

У Білорусі показали перекидання танків
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook

11 серпня Білорусь привела у стан готовності підрозділи одного з механізованих з'єднань. Про це повідомляє міністерство оборони Білорусі.

10 серпня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ударні безпілотники, які нібито "летіли з України", порушили повітряний простір республіки. Він наказав посилити угруповання військ на гомельському та мозирському тактичних напрямках "із метою реагування на будь-які ймовірні провокації". Ці райони розташовані неподалік кордону з Україною.

Військовослужбовці завантажують військову техніку на залізничний транспорт і доправляють її у визначені райони, ідеться в повідомленні міністерства оборони.

Міноборони Білорусі опублікувало відео з переміщенням танків.

Представник Держприкордонслужби України Андрій Демченко заявив у коментарі LIGA.net, що станом на 11 серпня переміщення білоруської техніки поряд з українським кордоном не фіксували. За його словами, ситуація на кордоні залишається без змін.

Контекст:

20 червня прикордонний комітет Білорусі заявив у Telegram, що фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні з Україною". Нібито в Житомирській області сконцентровано різні підрозділи, включно з важким озброєнням на кшталт бронетранспортерів, бронемашин, зокрема американських Bradley, РСЗВ HIMARS, гаубиць М777, німецьких Gepard тощо.

21 червня у Брестській і Гомельській областях, які межують з Україною, оголосили раптову перевірку бойової готовності з'єднань і військових частин збройних сил.

30 червня начальник Генштабу збройних сил РБ Павло Муравейко заявив, що білоруські військові застосують ядерну зброю, яку передала Росія, у разі загрози незалежності Білорусі.

2 липня Лукашенко повідомив, що в Білорусі на бойове чергування вивели ракетні комплекси "Полонез" та "Іскандер". Він наголошував, що ситуацію на кордоні з Україною нагнітають через прибуття військового контингенту з Росії "для участі в параді". Лукашенко повідомив, що білоруських прикордонників перевели на посилену охорону кордону, також розгорнули сили спецоперацій.

13 липня Лукашенко заявив, що напруженість, яка нібито була на кордоні з Україною, ліквідовано, й доручив відвести війська від кордону в місця постійної дислокації.