Благодійні організації у РФ просять вивести ліки і медтехніку зі списку контрсанкцій

Держдуму просять не вводити обмежень на ввезення у РФ лікарських препаратів
Фото: duma.gov.ru

Російські благодійні організації надіслали листи спікерам Ради Федерації і Держдуми з проханням не забороняти імпортних ліків, тому що фармацевтичний ринок РФ і без заборон має проблеми з постачанням ліків, повідомляє "Коммерсантъ".

Російські некомерційні організації (НКО), які допомагають хворим, звернулися до Ради Федерації і Держдуми РФ із вимогою не допустити занесення лікарських засобів і медтехніки до переліку заборонених до ввезення в Росію товарів, пише "Коммерсантъ".

Відповідні листи надіслали 8 травня спікерам Ради Федерації Валентині Матвієнко і Держдуми В'ячеславу Володіну. Серед підписантів під зверненням – керівництво фонду "Подари жизнь", фонду Костянтина Хабенського, фондів "Дети-бабочки", "Галчонок", "Вера".

У НКО заявили, що фармацевтичний ринок Росії і без заборон не дуже привабливий для іноземних фармкомпаній, тому благодійники змушені ввозити у РФ незареєстровані ліки, необхідні за індивідуальними життєвими показаннями для лікування дітей з онкогематологічними та імунологічними захворюваннями.

Фонд "Подари жизнь" увозить понад 30 препаратів, які компанії-виробники не стали реєструвати на російському ринку.

Благодійники також висловили побоювання щодо ймовірної заборони на закупівлю "технологічного обладнання" зі США та інших країн, під яку можуть потрапити апарати штучної вентиляції легенів і штучного кашлю, які "портативністю і неінвазивністю кардинально відрізняються від російських аналогів".

"Законопроект у тому вигляді, у якому його розглядатимуть у першому читанні, узагалі зводить усю роботу фонду "Подари жизнь", усю роботу наших лікарів практично нанівець", – заявила засновниця фонду "Подари жизнь" Чулпан Хаматова. Вона додала, що після надсилання листа з'явилися повідомлення, що законопроект перепишуть. Однак у благодійників залишаються побоювання, тому що в тексті документа не вистачає конкретики.

6 квітня Вашингтон оголосив про санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній. Американське міністерство фінансів пояснило, що до таких заходів удалися для виконання закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який у серпні 2017 року схвалив президент Дональд Трамп.

13 квітня в Держдуму РФ внесли законопроект "Про заходи впливу (протидії) на недружні дії США і (або) інших іноземних держав". Зокрема, "закон про антисанкції" передбачає заборону на ввезення сотень лікарських препаратів виробництва США. Ініціативу планують розглянути в першому читанні 15 травня.