Чичваркін повідомив, що після переїзду до Великобританії за ним стежили люди, які плювали насіння

Чичваркін живе в Британії з 2008 року
Фото: Марина Банделюк / Facebook

Співзасновник "Евросети" російський бізнесмен Євген Чичваркін повідомив, що після його переїзду в Британію за ним установили стеження.

Співзасновник "Евросети" Євген Чичваркін, який із 2008 року живе у Великобританії, розповів, що після переїзду за ним установили стеження. Про це він повідомив в інтерв'ю The New York Times.

За словами бізнесмена, він здогадався про стеження після того, як помітив групу з двох-трьох осіб, які подовгу стояли на відстані приблизно 100 метрів від його вхідних дверей. Він розповів, що ці люди плювали насіння. "Звичка, поширена серед чоловіків із російського села", – зазначило видання.

Бізнесмен підкреслив, що, незважаючи ні на що, почувався в Лондоні безпечніше, ніж у Москві, особливо після вбивства російського політика Бориса Нємцова у 2015 році. За його словами, потенціал російських спецслужб у Британії сильно обмежений.

"У Москві вони можуть використати зброю", – додав Чичваркін.

Чичваркін є засновником російської групи "Евросеть". Він був змушений покинути Росію, коли на нього одну за одною почали відкривати кримінальні справи. Причина переслідувань, за словами самого підприємця, полягала в тому, що наближені президента Володимира Путіна намагалися "віджати" у нього бізнес.

22 вересня 2008 року було підписано угоду про продаж 100% "Евросети" інвестиційній компанії ANN, очолюваній російським підприємцем Олександром Мамутом.

4 березня у Великобританії госпіталізували колишнього російського розвідника 66-річного Сергія Скрипаля та його доньку Юлію із симптомами отруєння. Також у лікарню доправили сержанта місцевої поліції Ніка Бейлі, який відвідав будинок Скрипаля в Солсбері.

12 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила, що, за даними слідства, у Солсбері було застосовано нервово-паралітичний агент "Новачок", розроблений у Росії. До вечора 13 березня посольство РФ у Лондоні має пояснити інцидент з отруєнням батька і дочки Скрипалів, інакше Великобританія буде розцінювати те, що сталося, як недружній акт застосування сили, зазначила прем'єр.