Глави МЗС України та Польщі попросили Байдена використати всі засоби, щоб зупинити будівництво "Північного потоку – 2"

"Північний потік – 2" не стосується енергетичної безпеки Німеччини, заявили глави МЗС України та Польщі
Фото: EPA
Якщо Росія добудує газогін "Північний потік – 2", вона спробує переконати українську громадськість у байдужості Заходу до власних принципів, заявили міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Польщі Збігнєв Рау.

Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Польщі Збігнєв Рау попросили президента США Джо Байдена використати всі засоби, щоб не допустити завершення будівництва газогону "Північний потік – 2". Спільну заяву міністрів опубліковано 22 лютого у статті видання Politico.

Кулеба і Рау зазначають, що Росії дозволили "просунутися далеко із проєктом (газогону "Північний потік – 2")" попри те, що вона продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, демонструючи кричуще нехтування міжнародних законів.

Польща і Україна давно попереджали про небезпечність будівництва "Північного потоку – 2", заявили міністри. Їхні заклики до пильності та сміливості почули в Конгресі США, який наполягав на зупинці небезпечного і роз'єднувального проєкту, ідеться у статті.

Глави МЗС закликали Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проєкту. Міністри заявили про необхідність заперечити твердження, що "Північний потік – 2" став "занадто великим, щоб зазнати невдачі". Якщо проєкт виявиться успішним, Росія спробує переконати українську громадськість у байдужості Заходу до власних принципів, а також безпеки і успішності України, застерегли глави дипломатії двох країн.

Коментуючи підтримку будівництва газогону з боку Німеччини, міністри заявили, що "Північний потік – 2" не стосується її енергетичної безпеки. Вони поважають право Берліна висловлювати свою точку зору, але такі проєкти не можна розглядати через призму двосторонніх відносин. У зв'язку з цим потрібно використовувати підхід ширшої перспективи інтересів та безпеки Європи загалом, вважають Кулеба і Рау.

Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед обличчям шантажу, додали міністри.

"Північний потік – 2" – газогін, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Повідомляли, що вартість проєкту – €9,9 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Влада США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Будівництво газогону розпочали 2018 року. У грудні 2019 року будівництво заморозили, оскільки США ввели санкції проти європейських підрядників, які беруть участь у проєкті. На той момент було добудовано 93% газогону, повідомляв Nord Stream 2 AG.

За рік, 11 грудня 2020 року, будівництво поновили. До завершення будівництва двох ниток газогону загалом залишилося 160 км "із невеликим", говорив президент РФ Володимир Путін 17 грудня. У лютому 2021 року в "Газпромі" заявляли, що мають намір ввести "Північний потік – 2" в експлуатацію цього року.

19 січня міністерство фінансів США ввело нові санкції проти компаній, залучених до будівництва газогону "Північний потік – 2". Зокрема, санкції стосувалися російського судна "Фортуна" і його власника – компанії KVT-RUS, а також компанії "Рустанкер", нафтового танкера "Максим Горький" і танкера Sierra для перевезення сирої нафти. МЗС України привітало це рішення, а російський "Газпром" уперше припустив можливість зупинення реалізації або цілковитого скасування проєкту.

Проте 24 січня стало відомо, що російське судно-трубоукладальник "Фортуна" поновило будівництво "Північного потоку – 2" у водах Данії. 2020 року трубоукладальник уклав 2,6 км труб у водах Німеччини, недобудованими залишилося приблизно 120 км у водах Данії та приблизно 28 км – у водах Німеччини.

Газета Handelsblatt написала 1 лютого, що президент США Джо Байден може зняти санкції проти "Північного потоку – 2", якщо матиме гарантії, що Росія не використовуватиме газогону проти України та інших країн Східної Європи. У Держдепі спростували цю інформацію, заявивши, що заважатимуть будівництву "Північного потоку – 2".

Американський сенатор-демократ Джейн Шахін і сенатор-республіканець Джеймс Ріш надіслали лист адміністрації Байдена на підтримку повної реалізації законодавства, пов'язаного з газотранспортним проєктом "Північний потік – 2", "метою якого є покласти край проєкту".

The Wall Street Journal повідомила 16 лютого, що адміністрація Байдена розпочала перемовини з Берліном щодо санкцій стосовно компаній, залучених до процесу будівництва.

За даними агентства Bloomberg, США можуть утриматися від введення санкцій проти німецьких підприємств, оскільки адміністрація Байдена прагне зупинити будівництво газогону, не порушуючи відносин із найближчим європейським союзником. Документ можуть подати до Конгресу вже сьогодні. У ньому буде вказано додаткові обмежувальні заходи, які стосуватимуться невеликої кількості компаній, пов'язаних із Росією.