Гудков: Дуже дивна історія, чому наша система ППО в Сирії не відреагувала. Не відкидаю, що злякалися

Дмитро Гудков: Збити "Томагавк" – це вплутатися в серйозне протистояння зі США, це вже зовсім інший рівень протистояння
Фото: Dmitry Gudkov / Facebook

Незважаючи на жорстку риторику, російська влада не хоче воювати зі США всерйоз, уважає екс-депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков.

Ракетний удар по військовому аеродрому сил Башара Асада в Сирії є геополітичною поразкою президента Росії Володимира Путіна, і Кремль тепер збентежений. Про це заявив екс-депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков у ефірі "Радио Свобода".

"Політичні інститути в США виявилися сильнішими – це по-перше. По-друге: ми всі побачили, точніше, я і так розумів, і багато аналітиків розуміло, тепер депутати Державної думи, на подив, виявили, що Дональд Трамп – це рішуча людина, яка, по-перше, за словом до кишені не полізе, а по-друге, ухвалюватиме рішення, зокрема й емоційно", – зазначив він.

Політик підкреслив, що люди важко сприйняли кадри хімічного отруєння дітей.

"Мені було важко заснути після цих кадрів. Тому перший висновок, який ми робимо, – "Трамп не наш". Другий – політичні інститути виявилися в Америці сильнішими. Третій – Америка повертається як геополітичний гравець на Близький Схід і абсолютно очевидно, що претендує на першу скрипку. І останнє, що тут важливо: навколо Трампа сформувалося коло радників, які впливають на зовнішню політику, і ці радники не мають жодних ілюзій щодо режиму Путіна", – зазначив він.

На думку Гудкова, російські війська в Сирії могли злякатися, тому ніяк не відреагували на ракетний удар США.

"Дуже дивна історія, чому наша система ППО ніяк не відреагувала. Я не відкидаю й такої версії, що злякалися в останній момент ухвалювати таке політичне рішення. Не виключено, що відмовилися збивати", – пояснив він.

Політик додав, що росіян попередили за кілька годин про атаку, щоб створити "певну кватирку для Путіна" і не остаточно заганяти його в кут.

"Незважаючи на жорстку риторику російської влади, представників міністерства оборони, я думаю, загалом російські генерали, Путін та представники нашої еліти ні з ким воювати всерйоз не хочуть. Полякати, знаючи, що ніхто не відповість, – так. А тут вони зазнали серйозного удару, і далі вже стало, мабуть, страшно. Тому що збити "Томагавк" – це вплутатися в серйозне протистояння зі Сполученими Штатами Америки, це вже зовсім інший рівень напруги пристрастей і протистояння", – підсумував він.

7 квітня США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ Сирії. У Пентагоні уточнили, що російські війська було повідомлено про удар. Наказ про атаку віддав президент США Дональд Трамп.

За даними Пентагону, загалом по аеродрому випустили 59 крилатих ракет "Томагавк", 58 із яких досягли мети. Експерти ізраїльської компанії "Імиджсат Інтернешнл" (ISI) оцінили наслідки удару. За оцінкою експертів ISI, 44 цілі було вражено ракетами, деякі з них – більше ніж однією ракетою. В армії Асада заявили про шістьох загиблих унаслідок атаки, у Сирійській обсерваторії з прав людини – про чотирьох.

Російський блогер Слава Рабінович уважає, що удар США по авіабазі Асада є також великим ударом по іміджу російського озброєння.

У листопаді 2015 року Росія розгорнула в Сирії новітній зенітно-ракетний комплекс С-400.

4 жовтня 2016 року телеканал Fox News повідомив, що РФ установлює в Сирії новітню систему ПРО С-300ВМ "Антей-2500" (за класифікацією НАТО – SA-23 Gladiator) наддалекої дії. Зазначали, що, за попередніми висновками, система протиракетної оборони, яку розгортав Кремль, потенційно може протистояти будь-яким американським крилатим ракетам.

6 жовтня 2016 року в міноборони РФ заявили, що будь-які ракетні або повітряні удари по території, контрольованій урядом Сирії, "створюють загрозу" військовослужбовцям РФ і їх буде відбито. У відомстві зазначили, що в разі таких ударів у російських систем ППО навряд чи буде час на з'ясування належності носіїв ракет.