Глава МЗС Франції закликала Китай вплинути на РФ для припинення війни в Україні

Колонна також наголосила на важливості боротьби з наслідками російської агресії для світової продовольчої безпеки
Фото: EPA

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна закликала Китай переконати РФ дотримуватися міжнародного права і припинити широкомасштабну воєнну агресію проти України. Про це вона сказала 18 серпня у телефонній розмові з китайським колегою Ван І, повідомляє МЗС Франції.

"Міністр нагадав, що Китай має відіграти важливу роль у тому, щоб переконати Росію припинити агресивну війну і дотримуватися міжнародного права", – ідеться в повідомленні.

Колонна також наголосила на важливості продовження зусиль, які докладають для боротьби з наслідками російської агресії, зокрема для світової продовольчої безпеки.

У міністерстві закордонних справ Франції зазначили, що учасники бесіди висловили підтримку прогресу у двосторонніх зустрічах й обговореннях і вказали на "важливість продовження цієї позитивної динаміки". Окрім того, міністри домовилися продовжувати "інтенсивний діалог" щодо всіх актуальних питань.

Контекст:

Китай від початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Китай доправляє Росії технології й обладнання, які відіграють "дедалі важливішу роль" у війні, яку країна-агресор розв'язала проти України, ідеться у звіті офісу директора Національної розвідки США. Станом на березень Китай передав Росії безпілотників та їхніх частин на суму понад $12 млн.

Глава Таємної розвідувальної служби Великобританії, відомої як MI6, Річард Мур заявив 19 липня, що Китай і його голова Сі Цзіньпін "абсолютно причетні" до вторгнення країни-агресора Росії в Україну.