Іран за пів року може мати 10 ядерних боєголовок – The Times

У квітні в МАГАТЕ заявляли, що Ірану залишилися "радше тижні, ніж місяці", до створення ядерної бомби
Фото: EPA (ілюстративне)

Іран до квітня наступного року може мати 10 ядерних боєголовок, які готові до можливого використання проти ворогів. Про це 2 жовтня написала The Times із посиланням на колишнього заступника гендиректора МАГАТЕ Оллі Гейнонена.

Він зазначив, що ракети, якими Іран атакував Ізраїль увечері 1 жовтня, можуть використати в майбутньому для доправлення ядерної зброї.

За словами Гейнонена, "неможливо знищити будь-яку країну за допомогою цих ракет", але "можна погрожувати їй і займати вигіднішу позицію на переговорах".

Повідомляють, що Гейнонен раніше неодноразово відвідував ядерні об'єкти Ірану в межах місій МАГАТЕ і спілкувався з іранськими високопосадовцями в ядерному секторі.

Контекст:

11 листопада 2022 року МАГАТЕ заявило, що Іран і надалі збільшує свої запаси високозбагаченого урану після виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій зі стримування ядерної програми. Це може стати ще одним кроком до створення ядерної зброї, вважають в агентстві.

16 листопада 2023 року Reuters повідомило з посиланням на секретний звіт МАГАТЕ, що Іран виготовив збагачений до 60% уран у кількості, достатній для створення трьох атомних бомб. Збройовий рівень очищення становить приблизно 90%, зазначало Reuters.

18 січня 2024 року глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів агентству Bloomberg, що Іран має у своєму розпорядженні таку кількість збагаченого урану, що з нього можна виготовити кілька ядерних боєголовок. За його словами, Тегеран прискорює виробництво збагаченого урану й тим самим "зриває міжнародні зусилля" щодо контролю за його ядерною програмою.

22 квітня Гроссі заявив, що Ірану залишилися "радше тижні, ніж місяці", до створення ядерної бомби.

18 серпня глава комітету з розвідки Палати представників Конгресу США республіканець Майк Тернер повідомив, що до кінця року Іран може оголосити себе ядерною державою.