У разі перемоги Трамп хоче відновити ядерну угоду з Іраном – Politico

2018 року Трамп вивів США з ядерної угоди з Іраном
Фото: EPA

Кандидат у президенти США від республіканців, експрезидент Дональд Трамп заявив, що він відкритий для переговорів з Іраном щодо нової версії ядерної угоди. Про це Трамп повідомив напередодні, виступаючи перед журналістами в Нью-Йорку, пише 26 вересня Politico.

"Звичайно, я б це зробив. Ми маємо укласти угоду", – сказав Трамп на пресконференції, відповідаючи на запитання, чи готовий він піти на угоду з Іраном.

За словами політика, переговори потрібні через загрозу, яку створює прагнення Ірану отримати ядерну зброю.

Politico нагадує, що 2018 року Трамп, перебуваючи на посаді президента США, вийшов з угоди між Іраном і великими світовими державами, яка вимагала від Ірану демонтувати свою збройну програму в обмін на послаблення санкцій. Натомість його адміністрація обрала те, що вона назвала кампанією "максимального тиску", яка передбачала посилення санкцій щодо банків і нафтової промисловості.

Відтоді Іран відновив збагачення урану, потрібного для розроблення ядерної зброї, – загроза, яка, імовірно, призведе до ескалації напруженості й, можливо, до початку гонки озброєнь на нестабільному Близькому Сході, пише видання.

Politico зазначає, що США та Іран були суперниками впродовж десятиліть. Країни були близькі до війни, коли Трамп 2020 року наказав завдати удару по Ірану, унаслідок якого було вбито іранського генерала Касема Сулеймані, голову Корпусу вартових ісламської революції, пише видання.

Контекст:

11 листопада 2022 року Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран і далі збільшує свої запаси високозбагаченого урану після виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій зі стримування ядерної програми. Це може стати ще одним кроком до створення ядерної зброї, вважали в агентстві.

16 листопада 2023 року Reuters повідомило з посиланням на секретний звіт МАГАТЕ, що Іран виготовив збагачений до 60% уран у кількості, достатній для створення трьох атомних бомб. Збройовий рівень очищення становить приблизно 90%, зазначало Reuters.

18 січня 2024 року глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів агентству Bloomberg, що Іран має у своєму розпорядженні таку кількість збагаченого урану, що з нього можна виробити кілька ядерних боєголовок. За його словами, Тегеран прискорює виробництво збагаченого урану й тим самим "зриває міжнародні зусилля" з контролю за його ядерною програмою.

22 квітня Гроссі заявив, що Ірану залишилися "радше тижні, ніж місяці" до створення ядерної бомби.

19 липня держсекретар США Ентоні Блінкен на безпековому форумі в Колорадо заявив, що Іран може за один-два тижні створити розщеплюваний матеріал для ядерної зброї.

18 серпня голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США республіканець Майк Тернер заявив, що до кінця року Іран може оголосити себе ядерною державою.