Потайний, одержимий і авторитарний. Ізраїль підтвердив загибель лідера ХАМАС Сінвара. Що про нього відомо?

Ліквідацію Сінвара підтвердив глава МЗС Ізраїлю
Фото: EPA

Армія оборони Ізраїлю та ізраїльська спецслужба ШАБАК підтвердили у спільній заяві 17 жовтня, що в секторі Гази було вбито лідера терористичного палестинського угруповання ХАМАС Яхью Сінвара.

Зазначають, що Сінвара ліквідували ввечері 16 жовтня на півдні Гази. До цього він ховався серед цивільного населення й переховувався в тунелях ХАМАС.

В Армії оборони Ізраїлю повідомили, що військові під час операції вбили трьох терористів, згодом в одному з них упізнали Сінвара.

Першим з офіційних осіб Ізраїлю підтвердив убивство лідера ХАМАС глава МЗС Ісраель Кац, пише The Times of Israel.

У повідомленні, надісланому десяткам міністрів закордонних справ інших країн, він висловив упевненість, що вбивство Сінвара "створює можливість" для звільнення ізраїльських заручників і для "звільнення Гази від контролю ХАМАС та Ірану".

Пізніше ліквідацію Сінвара прокоментував у відеозверненні прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Він зазначив, що Ізраїль "завдав удару по злу", але місія ще не завершена. Нетаньяху пообіцяв зберегти життя тим, хто утримує викрадених ХАМАС ізраїльтян, якщо їх звільнять.

За словами ізраїльського прем'єра, ХАМАС "більше не керуватиме в Газі".

Як повідомив канал Al Jazeera, ХАМАС поки не коментував повідомлення про вбивство Сінвара.

За інформацією The New York Times, після вбивства ізраїльтяни забрали тіло Сінвара.

Хто такий Сінвар?

Подробиці його біографії опублікували NYT, Associated Press і Reuters. Він народився 1962 року в таборі біженців Хан-Юніс у секторі Гази. Після арабсько-ізраїльської війни 1948 року, яка супроводжувала створення Держави Ізраїль, сім'я Сінвара разом із сотнями тисяч палестинців була змушена покинути нинішню територію Ізраїлю (Сінвари називали своїм домом нинішнє ізраїльське місто Ашкелон). Це переміщення, як ідеться в публікації NYT, "глибоко вплинуло" на нього, унаслідок чого наприкінці 1980-х років він долучився до ХАМАС (був серед перших його членів). Спочатку Сінвар служив у підрозділі внутрішньої безпеки "Аль-Маджд", котрий вистежував палестинців, які порушували закони шаріату і яких підозрювали у співпраці з ізраїльтянами.

1988 року Сінвар потрапив до в'язниці в Ізраїлі за вбивство чотирьох палестинців (їх звинуватили у віровідступництві й роботі на Ізраїль). У підсумку його засудили до чотирьох довічних строків (його обвинуватили у вбивстві не лише палестинців, а й двох ізраїльських солдатів). Співробітник ШАБАК, який особисто допитував Сінвара, пізніше згадував, що на допиті Сінвар розповів, як змусив живим поховати власного брата, бо його підозрювали в роботі на Ізраїль.

Співкамерники, як зазначило AP, вважали його харизматичним, товариським і проникливим. Він став лідером сотень ув'язнених членів ХАМАС і домагався покращення умов утримання. В ув'язненні Сінвар вивчав іврит та ізраїльську культуру, написав роман під назвою "Шип і гвоздика" (у чомусь автобіографічний, про арабського хлопчика, котрий живе під "ізраїльською окупацією", яка змушує його груди "кипіти, як котел"), а також переклав з івриту арабською мовою "десятки тисяч сторінок" контрабандних автобіографій, написаних колишніми главами ШАБАК. Ці переклади потім роздавали ув'язненим палестинцям – так вони вивчали тактику ізраїльтян у боротьбі з тероризмом. Як розповів стоматолог Юваль Бітон, який лікував Сінвара в ув'язненні та встановив із ним контакт, Сінвар любив називати себе "фахівцем з історії єврейського народу". В ув'язненні (2008 року) в нього діагностували агресивну форму раку мозку, його лікували в лікарні Тель-Авіва. У в'язниці Сінвар і далі викривав палестинців, які працювали на ізраїльські спецслужби, розповідали співкамерники, які з ним сиділи. Вони зазначали, що він мав чуття і вроджену обережність.

У в'язниці в Ашкелоні Сінвар часто згадував, що це рідне місто його сім'ї. У дворі в'язниці ув'язнені могли грати в настільний теніс. Сінвар це робив босоніж, він казав: "Я не у в'язниці – я на своїй землі. Я вільний тут, у своїй країні".

Сінвар провів за ґратами 22 роки (його звільнили 2011 року в межах обміну; тоді понад 1 тис. арабських ув'язнених відпустили з в'язниць в обмін на одного ізраїльського заручника – солдата ЦАХАЛ Гілада Шаліта). Під час ув'язнення він кілька разів намагався втекти з-під варти (якось вирив яму в підлозі своєї камери, сподіваючись прорити тунель). Після звільнення Сінвар одружився, у нього троє дітей.

Сінвар (праворуч) у секторі Гази 2017 року
Фото: EPA

Повернувшись до Гази, Сінвар займався координацією між політичним керівництвом ХАМАС і його військовим крилом "Бригади аль-Кассам". Після звільнення він заявив, що захоплення ізраїльських військових – правильна тактика. "Для ув'язненого захоплення ізраїльського солдата – найкраща новина на світі, тому що для нього відкрився проблиск надії", – сказав він. Співрозмовники Reuters, які знали Сінвара, сказали, що питання заручників і обміну полоненими було для нього "глибоко особистим", він присягнув звільнити всіх палестинських ув'язнених, які перебувають в Ізраїлі.

AP називає Сінвара "одержимим, дисциплінованим та авторитарним" і зазначає, що ніхто не був важливішою фігурою "у визначенні траєкторії війни", ніж він.

2013 року Сінвара обрали членом політбюро ХАМАС, а 2017-го він став главою ХАМАС у секторі Гази. Після вбивства Ісмаїла Ханії в Ірані у липні цього року він очолив політбюро ХАМАС.

Роль Сінвара в нападі ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року

Західні ЗМІ зазначали, що Сінвар був одним з ідеологів нападу на Ізраїль. Як заявили арабські джерела Reuters, для нього збройна боротьба залишалася єдиним способом створення палестинської держави.

NYT писала, що Сінвар готував напад на Ізраїль понад два роки й сподівався, що атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїлю. За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відтермінував проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.

Люди, які контактували із Сінваром, сказали Reuters, що він не пошкодував про напад навіть після року кровопролитної війни з Ізраїлем, під час якої сектор Гази пережив масовані бомбардування, загинули десятки тисяч палестинців й Ізраїль розпочав війну проти союзника ХАМАС ліванського угруповання "Хезболла" – і вбив її лідера.

Сінвар вів дуже потайний спосіб життя. Після 7 жовтня 2023 року він не з'являвся на публіці, постійно переміщався й переховувася в тунелях у Газі.

Чи залишилися лідери ХАМАС після вбивства Сінвара?

Як зазначило Reuters, вважають, що Сінвар – передостанній високопоставлений представник ХАМАС, занесений до ізраїльського чорного списку причетних до атаки 7 жовтня. У живих залишився лише його молодший брат Мохаммед Сінвар.

Канал Al Jazeera нагадав, що за останній рік Ізраїль убив низку високопоставлених лідерів ХАМАС (хоча саме угруповання не завжди це підтверджувало): окрім лідера політичного крила Ханії, його заступника Салеха аль-Арурі, командира воєнізованого крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа і його заступника Марвана Іссу.

Ханія й Сінвар 2017 року
Фото: EPA

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів і захопили заручників. За даними ізраїльської влади, унаслідок атаки загинуло 1200 людей, переважно мирних жителів, в заручники взяли 250 осіб. Це був найсмертоносніший день для євреїв із часів Голокосту.

Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази. Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває більше ніж рік.

За даними палестинського міністерства охорони здоров'я, які наводить Anadolu, за час конфлікту в Газі загинуло понад 42 тис. осіб, майже 100 тис. постраждали.