Ягланд заявив, що Росія зобов'язана до кінця лютого сплатити внесок до Ради Європи

Він попередив, що Раді Європи доведеться скоротити активність
Фото: EPA

Скорочення платежів від Росії і Туреччини привело Раду Європи до фінансових проблем, визнав генсек організації Турбйорн Ягланд.

Сплата щорічного внеску є зобов'язанням Росії перед структурами Ради Європи, заявив на сесії ПАРЄ у Страсбурзі генеральний секретар Ради Турбйорн Ягланд, повідомляє "Європейська правда".

"Росія зобов'язана заплатити першу частину свого річного внеску до кінця лютого, як і всі інші країни", – заявив він, додавши, що було б "нерозумним" із його боку робити публічний прогноз щодо іншого сценарію.

"Не можна бути частково членом організації. Сплата внеску – це юридичне зобов'язання Росії", – підкреслив Ягланд.

Він визнав, що відмова Росії і Туреччини у 2017 році від сплати внеску повним обсягом призвела до фінансових проблем у Раді Європи.

"Я не можу зменшити витрати на €20 млн без впливу на активність організації", – прокоментував Ягланд рішення Анкари скоротити платежі у відповідь на критику з боку ПАРЄ.

Він допустив певне скорочення штатів Ради Європи.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня.

Протягом 2016-го і 2017 року делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.

У вересні 2017 року віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив, що Росія не буде фінансувати ПАРЄ у 2018 році. У цьому разі загальне недофінансування Ради Європи становитиме приблизно €53 млн на рік.

Внесок РФ у структури Ради Європи становить приблизно 10% бюджету.

Ягланд 22 січня заявив, що Росія не заслуговує виключення з Ради Європи, незважаючи на порушення низки принципів організації.