Якщо Китай хоче повернути Тайвань, він також має повернути собі територію РФ – президент Тайваню

Президент Тайваню висловився про територіальні претензії Китаю
Фото: EPA

Якщо претензії Китаю до Тайваню стосуються територіальної цілісності, то він також має повернути собі землі в Росії, передані їй у ХIX столітті, заявив президент Тайваню Лай Цинде в інтерв'ю тайванському телебаченню. Його 2 вересня цитує Reuters.

Лай Цинде згадав Айгунський договір 1858 року й зазначив, що РФ зараз перебуває "у слабкому становищі", тому Китай міг би повернути землі. За цим договором Китай передав Російській імперії велику ділянку землі на території. Зараз ця територія є Далеким Сходом Росії і становить більшу частину сучасного кордону між двома країнами вздовж річки Амур.

Остання китайська династія Цин, яка в той час була в стані занепаду, спочатку відмовилася ратифікувати договір, але за два роки його підтвердили Пекінською конвенцією, пояснює Reuters.

Лай Цинде вважає, що претензії Китаю до Тайваню насправді не пов'язані з бажанням відновити територіальну цілісність. За його словами, насправді Китай хоче змінити заснований на правилах міжнародний порядок і досягти гегемонії на міжнародній арені, у західній частині Тихого океану.

Контекст:

Тайвань і Китайську Народну Республіку розділяє Тайванська протока. З 1949 року Тайванем керує власна адміністрація, там зберігають прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка була на материку до приходу до влади Комуністичної партії Китаю. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Протяглм останніх років відносини між Китаєм і Тайванем погіршилися. У 2021 році глава КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Тайбей у відповідь пообіцяв захищати свою свободу й наголосив, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Наприкінці грудня 2023 року Сі Цзіньпін заявив, що Тайвань "неминуче возз'єднається з материковим Китаєм". За його словами, це "неминуча тенденція" і в цьому "головний національний інтерес, цього бажає народ".