ЄC пропонує два варіанти заморожування активів РФ на триваліший період – Bloomberg

ЄС запропонував два варіанти заморожування активів Центробанку РФ на триваліший період
Фото: depositphotos.com

Європейський союз запропонував державам – членам блоку два варіанти заморожування активів російського Центрального банку на триваліший період часу. Про це 23 липня повідомляє агентство Bloomberg після ознайомлення із драфтовою версією документа.

Цими двома варіантами є безстрокове заморожування активів, яке переглядатимуть через регулярні проміжки часу, або ж продовження періоду заморожування активів завдяки пролонгації, наприклад, на 18, 24 або 36 місяців, зазначає Bloomberg. 

За словами співрозмовників, деякі дипломати Євросоюзу скептично налаштовані щодо того, що Угорщина, яка раніше відхиляла пропозиції стосовно щорічного поновлення санкцій, погодиться на такі варіанти стосовно заморожених активів Центробанку РФ.

Через ці застереження поки незрозуміло, чи буде запропоновано послам ЄС офіційно обговорити ці варіанти під час їхньої зустрічі пізніше цього тижня, повідомляє агентство. 

Зазначають, що ЄС, США та інші союзники із G7 працюють над завершенням планів щодо надання Україні $50 млрд позик до кінця року, які буде покрито майбутніми прибутками, отриманими від заморожених активів російського Центрального банку, відповідно до угоди, досягнутої на червневому саміті лідерів G7.

Проте США висловили стурбованість тим, що режим санкцій ЄС, який потребує продовження що шість місяців одностайним голосуванням 27 держав-членів, може стати проблемою, якщо заморожування цих активів РФ не буде продовжено в якийсь момент. Більшість із $280 млрд заморожених активів РФ – у Європі, пише Bloomberg. 

США просять Євросоюз надати надійніші гарантії того, що активи залишаться замороженими, інформує агентство. 

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що орієнтовно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У ЄС хочуть передати Україні лише доходи від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд тільки цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголосив, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

13 червня прем'єрка Італії Джорджа Мелоні повідомила, що лідери G7 домовилися про передання Україні $50 млрд із прибутку від заморожених російських активів.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс 21 червня заявив, що Україна може отримати перший платіж від доходів заморожених у ЄС російських активів ще до того, як інститути Євросоюзу підуть на "літні канікули".

Міжнародний депозитарій Euroclear у Бельгії, де зберігають значну частину заморожених російських активів, обіцяє зробити перший внесок у розмірі майже €1,5 млрд уже в липні.