ЄС запровадив новий механізм санкцій проти РФ за дестабілізацію за кордоном

За словами Борреля, дестабілізувальні дії Росії щодо ЄС "мають певну ціну"
Фото: EPA (архів)

Рада Європейського союзу запровадила новий механізм санкцій на протидію дестабілізувальним гібридним загрозам із боку країни-агресора РФ. Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому 8 жовтня на сайті органу.

Зазначають, що так Брюссель зможе переслідувати фізичних і юридичних осіб, які допомагають російській владі підривати фундаментальні цінності ЄС, безпеку й незалежність європейських країн, а також цінності міжнародних організацій і третіх країн.

"Віднині ЄС зможе протистояти різноманітним гібридним загрозам, таким як: підрив виборчих процесів і функціонування демократичних інститутів; погрози й саботаж економічної діяльності, послуг, які становлять суспільний інтерес, або критичної інфраструктури; використання скоординованої дезінформації, іноземної інформаційної маніпуляції і втручання; зловмисна кібердіяльність; інструменталізація мігрантів та інші дестабілізувальні дії", – ідеться в релізі.

Активи підсанкційних осіб підлягатимуть заморожуванню, а громадянам і компаніям із Євросоюзу буде заборонено надавати їм кошти.

Окрім того, на фізичних осіб також поширюватиметься заборона на в'їзд у ЄС і навіть транзит через його територію.

Високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель написав у соцмережі X, що новий режим санкцій має стати "чітким і єдиним сигналом" проти посилення гібридної діяльності РФ.

"Дестабілізувальні дії щодо ЄС, його держав-членів і партнерів мають певну ціну. Росії не вдасться підірвати нашу стійкість і стабільність", – зазначив Боррель.

Отже, проти Росії ЄС тепер вводитиме три види санкцій:

  • у відповідь на військову агресію против України (уперше застосували 2014 року після окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей, але значно розширили після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року);
  • у відповідь на порушення прав людини (застосовують із 2024 року після смерті в колонії російського опозиціонера Олексія Навального);
  • у відповідь на гібридні загрози.

Контекст:

2022 року Рада ЄС схвалила так званий Стратегічний компас безпеки й оборони, яким закликала до розроблення гібридного інструментарію ЄС, котрий поєднує наявні й нові інструменти для виявлення гібридних загроз і реагування на них. У червні 2024 року Боррель заявляв, що останнім часом значно зросла кількість іноземного втручання в європейську політику й маніпуляцій інформацією, особливо з боку країни-агресора Росії.

За даними The Washington Post, МЗС РФ розробляє "наступальну інформаційну кампанію", щоб спробувати послабити своїх західних противників, зокрема США, і використати війну в Україні для створення нового глобального порядку.

Протягом останніх років низка країн Європи заявила про диверсії та інформаційні кампанії, за якими могла стояти Росія. Зокрема, Польща повідомила, що ліквідувала найбільшу в історії країни російську розвідувальну мережу. Її члени, серед іншого, брали участь у дезінформаційній діяльності, збирали інформацію про шляхи постачання військової допомоги Україні й готували диверсії. Окрім того, Польща викрила групу диверсантів із РФ і Білорусі, які могли планувати кібератаки. Чехія зупинила "операцію російського впливу", коли викрила прокремлівський сайт Voice of Europe, який наповнювали більше ніж 10 мовами й поширювали російську пропаганду. За даними чеського МЗС, за допомогою Voice of Europe РФ намагалася вплинути на вибори в Європарламент.