У Польщі заарештували 10 осіб, причетних до диверсій і саботажу – Туск

Туск розповів про нові затримання ймовірних диверсантів
Фото: Kancelaria Premiera / Х

Протягом останніх тижнів заарештували 10 осіб, які безпосередньо причетні до диверсій і саботажу у Польщі. Про це заявив прем'єр-міністр країни Дональд Туск під час зустрічі з очільниками воєводств 11 червня, повідомляє RMF24.

Туск додав, що такі події можуть повторитися.

Він підкреслив, що зараз важливим є вплив Польщі всередині ЄС на безпеку, енергетичну безпеку й тісне сусідство.

"Сьогодні не може бути іншого пріоритету для центральної влади, для уряду, для Європейського союзу або для регіональних, локальних, державних і місцевих органів влади, окрім безпеки в широкому розумінні", – заявив польський прем'єр.

Контекст:

ЗМІ, зокрема The New York Times і The Insider, неодноразово писали, що у ГРУ функціонує секретний підрозділ із диверсійних операцій у Європі – в/ч 29155. Західні розвідки вважають, що підрозділ спеціалізується на збиранні даних, убивствах, диверсіях і підривах.

19 липня 2023 року повідомляли, що спецслужби Польщі ліквідували найбільшу в історії країни російську розвідувальну мережу. 20 грудня суд ухвалив вирок 13 учасникам російської шпигунської мережі.

10 травня 2024 року видання Bloomberg писало, що напередодні виборів у ЄС у країнах Європи фіксують сплеск актів залякування з боку Росії.

The New York Times 26 травня повідомило, що представники розвідки США та їхніх союзників вказують на зростання кількості дрібних диверсійних операцій у Європі, які, за їхніми словами, є частиною російської кампанії з підриву підтримки військових зусиль України.