Євросоюз викреслив США і ще п'ять країн із переліку дозволених для необов'язкових поїздок

До "зеленого списку" ЄС, крім України, занесено 17 держав
Фото: EPA
Європейський союз викреслив США, Ізраїль, Ліван, Чорногорію, Північну Македонію та Косово зі списку країн, громадяни яких можуть подорожувати в країни ЄС без додаткових обмежень через COVID-19. Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому 30 серпня на сайті Ради ЄС.

Зазначається, що рішення Євросоюзу "не шкодить можливості держав – членів скасувати тимчасове обмеження на несуттєві поїздки до ЄС для повністю вакцинованих мандрівників".

Зараз у "зеленому списку" є 18 держав: Албанія, Вірменія, Австралія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бруней, Канада, Японія, Йорданія, Нова Зеландія, Катар, Молдова, Саудівська Аравія, Сербія, Сингапур, Україна, Південна Корея і Китай.

Як повідомляє BBC News, ЄС рекомендував призупинити всі несуттєві поїздки зі США через зростання в країні числа нових випадків COVID-19 у зв'язку з поширенням штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта".

Контекст:

Єврокомісія 3 травня цього року запропонувала країнам – членам ЄС послабити обмеження на в'їзд для поїздок із несуттєвих причин для іноземців, які щеплені проти коронавірусної інфекції. Порядок перетину кордонів країни Євросоюзу визначають самостійно. Органи ЄС дають лише рекомендації. Посли 27 країн – членів Європейського союзу 11 червня погодилися відкрити кордони для туристів, які повністю ввели вакцину проти коронавірусної інфекції.

Європарламент і Рада ЄС 20 травня погодили введення цифрових COVID-сертифікатів, які свідчитимуть, що людину вакциновано, вона має імунітет, оскільки раніше перехворіла на COVID-19, або нещодавно отримала негативний результат тесту, повідомляють на сайті ЄС.

Країни ЄС пускатимуть лише тих туристів, які щеплені однією зі схвалених у Євросоюзі вакцин. Зараз це препарати від Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna і Johnson & Johnson.

14 червня Рада ЄС ухвалила рекомендацію про вільне пересування для вакцинованих проти коронавірусу. Власники сертифікатів вакцинації не мають здавати тест на коронавірус, їх не будуть відправляти на самоізоляцію. Однак вони мають пройти повну вакцинацію препаратом, який схвалив регулятор ЄС. З моменту повної вакцинації має минути щонайменше 14 днів. Сертифікат має бути видано відповідно до правил ЄС, ідеться у рішенні.