Кемерон про Brexit: Я досі вважаю, що рішення провести референдум було правильним

Кемерон: Нам ніколи не подобався прапор ЄС. У нас є свій прапор і нам подобається наш прапор
Фото: EPA

Колишній британський прем'єр Девід Кемерон заявив, що його країна завжди вагалася і виступала проти ідеї глибшого та більш інтегрованого союзу з ЄС.

Колишній британський прем'єр-міністр Девід Кемерон, під час керівництва якого був проведений референдум про Brexit, який коштував йому посади, заявив, що не шкодує про рішення щодо його проведення. Про це Кемерон заявив у Києві в інтерв'ю "Європейській правді".

"Я вважав правильним провести референдум про членство Великої Британії в ЄС, оскільки це питання отруювало політику країни роками. Референдуми обіцяли, але їх не проводили. ЄС змінювався, набував більше повноважень, але людей про це не питали. Саме тому я пообіцяв провести референдум. І я досі вважаю, що це було правильно. Звісно, результат виявився не тим, якого я прагнув, але ми маємо його поважати", – зазначив політик.

Екс-прем'єр додав, що країна була в ЄС з практичних міркувань, отримуючи вигоду від торгівлі та співробітництва.

"Але Британія завжди вагалася і виступала проти ідеї глибшого та більш інтегрованого союзу. Нам ніколи не подобався прапор ЄС. У нас є свій прапор і нам подобається наш прапор", – підсумував Кемерон.

На референдумі про вихід Великої Британії з Європейського союзу, який відбувся 23 червня 2016 року, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% хотіли залишитися в ЄС. Більшість жителів Шотландії та Північної Ірландії проголосували за збереження членства країни в ЄС.

Уряд Великої Британії виніс на розгляд парламенту законопроект про початок офіційної процедури виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу 26 січня. Парламент країни ухвалив його в остаточному вигляді 14 березня. 16 березня згоду на Brexit дала королева Великої Британії Єлизавета II. 29 березня офіційно стартувала процедура виходу Великої Британії з Європейського союзу.

Європейська рада має обговорити свою позицію в переговорах щодо виходу Великої Британії з ЄС 29 квітня.