ХАМАС планував атакувати Ізраїль 2022 року, але відклав напад, щоб дістати підтримку Ірану і "Хезболли" – NYT

У ХАМАС очікували, що напад на Ізарїль буде найбільш руйнівним і дестабілізаційним за останні 40 років
Фото: ЕРА

Лідер терористичного угруповання ХАМАС Яхья Сінвар готував напад на Ізраїль понад два роки, в угрупованні очікували, що атака, яку здійснили 7 жовтня 2023-го, стане найруйнівнішою і найбільш дестабілізаційною за останні 40 років. Про це, з посиланням на протоколи таємних нарад ХАМАС, які дістала Армія оборони Ізраїлю, написала 12 жовтня The New York Times.

Газета проаналізувала ці протоколи й пише, що Сінвар сподівався: атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїлю.

За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відтермінував проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.

Зокрема, у липні 2023 року палестинське угруповання скерувало високопосадовця в Ліван на зустріч з іранським командиром, де представник ХАМАС просив про допомогу з ударами по уразливих ізраїльських об'єктах на початку нападу.

ХАМАС планував докладніше обговорити цю атаку на зустрічі з тодішнім лідером "Хезболли" Хасаном Насраллою, ідеться в документах, але невідомо, чи відбулася така зустріч.

Загалом ХАМАС був упевнений у підтримці Ірану і "Хезболли", але розумів, що діяти, можливо, доведеться без їхньої "повної участі", зокрема через бажання напасти до того, як Ізраїль розгорне новітню систему ППО. Також на рішення про напад вплинуло бажання ХАМАС зірвати зусилля з нормалізації відносин Ізраїлю і Саудівської Аравії, закріплення Ізраїлю на західному березі річки Йордан і його намагання встановити більший контроль над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі, пише ЗМІ.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїль у вересні 2024 року ліквідував лідера "Хезболли" Хасана Насраллу, а потім розпочав наземну операцію в Лівані.

1 жовтня Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю. Одна з ракет, яку випустив Іран, імовірно, упала менше ніж за 1 км від штаб-квартири розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад" на околиці Тель-Авіва.

У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни. 12 жовтня ЗМІ поінформували, що Ізраїль уже визначив цілі, які може уразити у відповідь на масований ракетний удар Ірану. За оцінками Вашингтона, ідеться про енергетичну й військову інфраструктуру Ірану.