Хусити, ймовірно, потопили ще один корабель у Червоному морі – Reuters

Хусити атакували корабель, який належить Греції
Фото: EPA

Єменські бойовики-хусити, ймовірно, потопили другий корабель, Tutor, у Червоному морі. Про це 18 червня повідомляє Reuters із посиланням на службу морських торговельних операцій Сполученого Королівства (UKMTO).

12 червня вугільний транспортер Tutor, який належить Греції, був уражений ракетами й начиненим вибухівкою катером із дистанційним керуванням і наповнився водою, ідеться в повідомленні.

Військова влада повідомляє про морські уламки й нафту, помічені в останньому зареєстрованому місці розташування корабля, повідомили в UKMTO. Одного члена екіпажу, який, імовірно, перебував у машинному відділенні Tutor під час нападу, вважають зниклим безвісти.

Першим кораблем, потопленим хуситами, був Rubymar, який належить Великобританії. Він потонув 2 березня після влучання ракети.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, погрожували атакувати ізраїльські судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, яка з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв канал Al Arabiya.

Після цього стало відомо про захоплення хуситами в Червоному морі судна Galaxy Leader, яке ходить під прапором Багамських Островів і прямувало з Єгипту до Індії. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

Повідомлення про атаки хуситів на цивільні й військові судна в Червоному морі з'являються регулярно і 2024 року. Зокрема, 6 березня хусити в Аденській затоці атакували ракетою цивільне судно під прапором Барбадосу, унаслідок чого загинуло троє моряків, ще чотирьох було поранено.

США й Великобританія завдавали ударів по базах хуситів, але ті й далі атакували судна.