Китай із допомогою Росії та Ірану поширював фейки про створення коронавірусу у США – Associated Press

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї
Фото: depositphotos.com
Журналісти Associated Press з'ясували, що після поширення чуток про появу коронавірусу в китайській лабораторії влада Китаю запустила масштабну кампанію з дезінформації, звинувачуючи США у створенні вірусу.

Влада Китаю за підтримки Росії та Ірану запустила масштабну кампанію з розповсюдження дезінформації про походження COVID-19. Про це йдеться в розслідуванні агентства Associated Press, опублікованому 15 лютого.

Журналісти займалися розслідуванням дев'ять місяців спільно з лабораторією цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради.

Кампанію з дезінформації Китай почав після того, як у США з'явилися чутки про створення коронавірусу в китайській лабораторії. У відповідь на це наприкінці лютого минулого року китайська газета People's Daily опублікувала матеріал, у якому висвітлила чутки про те, що американські військові привезли вірус у Китай.

У березні в китайській соцмережі WeChat з'явився пост, у якому стверджували, що військові США створили вірус SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19, у лабораторії Форт-Детріку, штат Меріленд, і розповсюдили його в Китаї під час Military World Games, міжнародного змагання серед військових спортсменів, яке відбулося в Ухані у жовтні 2019 року.

Незабаром після цього на порталі Білого дому з'явилася петиція, яка закликає владу США уточнити, чи розробили вірус у Форт-Детріку і чи не сталося витоку з лабораторії. Петицію широко висвітлювали державні ЗМІ Китаю, незважаючи на те, що вона зібрала 1426 підписів зі 100 тис., необхідних для відповіді Білого дому.

До кампанії дезінформації, за даними журналістів, пізніше приєднався офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь, який у своєму Twitter написав, що, "можливо, саме армія США принесла епідемію в Ухань", і вимагав пояснень із боку США. Окрім того, він запостив сам і закликав репостити статтю Ларрі Романоффа, який називав себе колишнім консультантом із питань управління з Шанхая, про те, що вірус походив зі США.

Того самого дня, коли Чжао Ліцзянь написав свій пост у Twitter, другий високопосадовець Ірану Алі Хаменеї також оголосив, що COVID-19 може бути результатом біологічної атаки. Це повідомлення ретранслювали іранські ЗМІ, часто посилаючись на російських експертів і китайського чиновника Чжао Ліцзяня. До компанії дезінформації приєдналися і держструктури. Наприклад, міністерство закордонних справ Ірану опублікувало у Twitter передрук статті китайського держканалу CGTN, у якій ставлять під сумнів походження коронавірусу і припускають, що його створили в урядовій лабораторії США у Форт-Детріку.

За даними Associated Press, Росія також просувала ідею виникнення коронавірусу у США, про це говорили військовий експерт Ігор Нікулін, депутатка Держдуми Наталія Поклонська, а також лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

Як зазначають журналісти, якщо у квітні Росія та Іран припинили відкрито підтримувати теорію змови про створення коронавірусу у США, то Китай все ще продовжував це робити. Державні ЗМІ продовжували випускати відповідні сюжети і фільми про біолабораторії у Форт-Детріку, цю тему підтримував і Чжао Ліцзянь.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.