"Найкраща зброя у світі". Пашинян пояснив висловлювання про "Іскандери", що не вибухнули в Нагірному Карабасі

Пашинян говорив, що в Нагірному Карабасі ракети "Іскандер" "не вибухнули"
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зіставив деякі факти й дійшов висновку, що його неправильно проінформували про ситуацію з російськими ракетами "Іскандер", сказала його прессекретарка Мане Геворгян.

Заява прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна про неефективність російських ракет "Іскандер" прозвучала через неправильне інформування політика. Про це сказала його прессекретарка Мане Геворгян у коментарі агентству Armenpress 1 березня.

За її словами, оцінку Пашіняном "Іскандерів" обговорювали в його телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним. Пашинян на основі зіставлення фактів і даних дійшов висновку, що йому неправильно доповіли про ситуацію з "Іскандерами", уточнила Геворгян.

Заява глави уряду Вірменії ніяк не пов'язана зі змістом і якістю вірмено-російських союзницьких відносин у сфері військового й військово-технічного співробітництва, а російська зброя – "одна з найкращих у світі", зазначила вона.

У Кремлі заявили про вдоволення заявою Єревану. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков у коментарі "РИА Новости" сказав про "важливість відновлення правди щодо цього питання".

Напередодні в інтерв'ю порталу 1in.am Пашинян заявив, що під час 44-денної війни в Нагірному Карабасі російські ракети "Іскандер" "не вибухнули" або "вибухнули, наприклад, на 10%". "Можливо, це була зброя 80-х?" – сказав Пашинян. Так він відреагував на слова колишнього президента Вірменії Сержа Саргсяна про те, що вірменські військові могли б застосувати "Іскандер" на початку бойових дій.

Заступник начальника Генштабу збройних сил Вірменії Тиран Хачатрян у бесіді з журналістами Yerevan.Today висміяв слова Пашиняна про ракети комплексів "Іскандер", які "не вибухнули". За це Хачатряна звільнили, а в Генштабі вимагали 25 лютого відставки Пашиняна.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в "масштабній провокації", обстріл позицій азербайджанської армії й оголосило про початок "стрімкого контрнаступу". Вірменська влада, зі свого боку, заявила, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовували танки, важку артилерію та авіацію. Повідомляли про загиблих і поранених військовослужбовців та мирних жителів.

Обидві країни, що беруть участь у конфлікті, оголосили мобілізацію. Кілька разів досягали домовленостей про перемир'я в Нагірному Карабасі, але щоразу їх порушували.

У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістили 1960 російських миротворців. Азербайджан здобув право зайняти Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський райони.

Пашинян говорив, що це рішення було для нього вкрай важким, але безальтернативним. Президент Азербайджану Ільхам Алієв уточнював, що Пашиняна "змусили" підписати документ, "максимально вигідний" для Баку.

За даними міністерства оборони Азербайджану, за час зіткнень у Нагірному Карабасі загинуло 2783 військовослужбовці, понад 100 бійців вважають зниклими безвісти. За даними міністерства охорони здоров'я Вірменії, під час конфлікту загинуло щонайменше 3330 вірменських громадян.