Кремль намагається розбурхувати старі конфлікти на Балканах – Ляєн

Ляєн: Путін і його прихильники вважають, що можуть робити все, що їм заманеться
Фото: EPA

Керівництво країни-агресора Росії намагається розворушити конфлікт у західній частині Балкан. Про це 2 вересня на відкритті безпекового форуму в Бледі (Словенія) заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомило "Укрінформ".

"Історично цей регіон часто був межею між світами – між Сходом і Заходом, між Північчю й Півднем. Але нове покоління обрало інший шлях – стати частиною спільної європейської родини. Вони обрали подорожі, торгівлю та процвітання разом із їхніми європейськими сусідами. Поточне російське керівництво, яке живе в минулому, відмовляється прийняти цю просту реальність. Кремль намагається розбурхувати старі конфлікти, сіяти розбрат усередині Західних Балкан, а також між Західними Балканами та рештою Європи", – сказала Ляєн.

За її словами, у Європі "відкрилася одна з головних ліній розлому".

"Росія вирішила спалити мости з європейськими сусідами, вдерлася в мирну країну. [Нелегітимний президент РФ Володимир] Путін і його прихильники показали, що вони не вірять у глобальний порядок, заснований на правилах. Вони вважають, що можуть робити все, що їм заманеться, у межах так званих сфер впливу", – підкреслила президентка Єврокомісії.

Ляєн зазначила, що Європейський союз завжди підтримував євроінтеграцію країн Західних Балкан.

"Наша політична воля до ще швидшої інтеграції цього регіону йде поряд із твердим переконанням, що Євросоюз є спільнотою демократій. Будь-які компроміси з нашими демократичними принципами могли би бути фатальними для досягнення наших цілей. Як країни – члени ЄС, так і країни в регіоні Західних Балкан поставатимуть перед жорстким вибором. Двосторонні суперечності мають знайти рішення. Інтеграція в ЄС залежатиме від урядів, яким доведеться робити важкі й часом непопулярні рішення", – пояснила вона.

Контекст:

На Балканах було кілька конфліктів наприкінці ХХ – на початку ХХІ століть: в Югославії у 1991–1996 роках, у Косові – у 1997–1998 роках і Македонії – 2001 року. У всіх цих подіях брало участь п'ять сторін: серби, хорвати, мусульмани-боснійці, албанці й македонці.