Лавров повідомив про намір Путіна відвідати Олімпіаду в Пекіні. Робити це забороняє спортивний суд у Лозанні

Заборона для Путіна діє до грудня 2022 року
Фото: ЕРА
Глава КНР Сі Цзіньпін запросив президента РФ Володимира Путіна приїхати на зимові Олімпійські ігри 2022 року в Пекіні, і глава Кремля погодився. Про це 16 вересня повідомив на зустрічі в Душанбе з главою МЗС Китаю Ван І глава МЗС РФ Сергій Лавров, поінформував сайт МЗС Росії.

За словами дипломата, це сталося ще 28 червня.

"Під час тієї розмови президент Російської Федерації Путін із задоволенням прийняв люб'язне запрошення глави Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна відвідати зимові Олімпійські ігри в Пекіні в лютому 2022 року", – сказав Лавров.

Відвідування Олімпіади в Пекіні заборонено Путіну рішенням Спортивного арбітражного суду (CAS) у Лозанні, ухваленим у грудні 2020 року у зв'язку з допінговими скандалами за участю російських спортсменів.

У рішенні, опублікованому на сайті CAS, президента Росії вказано серед тих, хто не може відвідувати великі міжнародні змагання до 16 грудня 2022 року.

Олімпіада в Пекіні має відбутися з 4-го до 20 лютого 2022 року.

"Эхо Москвы" повідомляє, що "особисте запрошення глави держави, що приймає турнір, за рішенням CAS, є винятком".

Контекст:

Восени 2015 року незалежна комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) на чолі з Річардом Маклареном навела подробиці державної підтримки допінгу в Росії. Зокрема, ішлося про підміну допінг-проб чемпіонів і призерів Олімпіади 2014.

У грудні 2017 року Міжнародний олімпійський комітет через систематичні порушення антидопінгових правил усунув від участі в зимовій Олімпіаді 2018 року в Пхьончхані Національний олімпійський комітет РФ. Російські спортсмени змагалися під олімпійським прапором. Санкції також наклали на Паралімпійський комітет РФ.

Російське антидопінгове агентство (РУСАДА) не визнавало висновків комісії Макларена. Однак 2018 року російська сторона пішла на поступки і надала ВАДА доступ до допінг-проб, опечатаних у московській лабораторії.

20 вересня 2018 року виконавчий комітет ВАДА проголосував за поновлення повноважень РУСАДА. 13 березня 2019 року ВАДА зняло дискваліфікацію із РУСАДА за умови, що міжнародні експерти матимуть доступ до системи управління лабораторною інформацією московської лабораторії. У квітні ВАДА повідомило, що його експертам надали 2262 допінг-проби російських спортсменів, які зберігали у московській лабораторії. 23 вересня на засіданні виконкому ВАДА оголосило про ініціювання процедури позбавлення РУСАДА статусу у зв'язку із підозрами, що росіяни маніпулювали матеріалами Московської антидопінгової лабораторії, які надіслали до ВАДА у січні.

У листопаді комітет ВАДА з відповідності рекомендував виконкому організації застосувати жорсткі санкції щодо російських спортсменів і спортивних чиновників. 9 грудня 2019 року виконком ВАДА усунув Росію від міжнародних змагань строком на чотири роки. Російським спортсменам заборонили виступати під національним прапором на Олімпійських іграх і на чемпіонатах світу.

У грудні 2020 року спортивний арбітражний суд Лозанни скоротив до трьох років строк усунення російських спортсменів від участі в міжнародних змаганнях, установленого Всесвітнім антидопінговим агентством. Заборона ВАДА буде чинною до 16 грудня 2022 року.