Лідер румунської партії заявив про бажання анексувати частину території України

Тирзіу заявив, що "є потреба розморозити відносини між Румунією та Росією"
Фото: EPA

Лідер ультраправої румунської партії "Альянс за союз румунів" і сенатор Клаудіу Тирзіу заявив, що Румунія нібито хоче анексувати території України. Про це він сказав 28 січня під час виступу в місті Ясси, повідомляють Newsweek і G4media

За його словами, Румунія "затиснута між двома імперіями", які порушують її суверенітет.

"Бессарабія має повернутися додому. Північна Буковина не може бути забутою, Південна Бессарабія, Герца, Закарпаття – усе, що було і є частиною румунської нації, має повернутися в межі держави", – заявив Тирзіу.

Також він зазначив, що "є потреба розморозити відносини між Румунією та Росією, потреба доброї співпраці між Румунією та Росією".

Newsweek нагадує, що Тирзіу в перші дні після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну заявив про свою "готовність приєднатися до росіян".

Контекст:

Румунські політики не вперше висловлюють бажання анексувати певні території України. 21 березня 2023 року сенаторка румунського парламенту Діана Шошоаке презентувала законопроєкт із вимогою "денонсації договору про добросусідство і співробітництво між Румунією й Україною". Вона вимагала, щоб Румунія анексувала українські території, які колись були частиною Румунії, зокрема Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний.

Водночас Україна веде з Румунією переговори щодо укладення угоди про гарантії безпеки. Окрім того, Україна розпочала спільну оборонну діяльність із Румунією, повідомляв у січні президент Володимир Зеленський.

Також Румунія надає військову допомогу Україні та організовує навчання українських льотчиків на F-16.