Литва закликала Росію припинити агресію проти України, а Європу – зупинити "Північний потік – 2"

Литва закликала посилити санкції проти РФ
Фото: ЕРА

Литовський Сейм ухвалив резолюцію, яка закликає Росію негайно відвести війська від кордону з Україною і припинити агресію, провокації та пропаганду. Про це йдеться у пресрелізі на сайті Сейму, опублікованому 27 квітня.

Сейм засудив воєнну агресію проти України та інші агресивні дії РФ, які "грубо порушують угоди й норми міжнародного права і загрожують безпеці Європи".

Парламент Литви закликав РФ допустити міжнародні гуманітарні організації на тимчасово окуповані території Донбасу, закрити нелегальні місця тримання під вартою і звільнити незаконно затриманих українців.

У Сеймі вказали на неприпустимість видавання російських паспортів і змінення демографічного складу населення на окупованих територіях.

Крім того, резолюція закликає ЄС відмовитися від реалізації енергетичних проєктів, які послаблюють євроатлантичну єдність (зокрема газопроводу "Північний потік – 2").

Також Сейм закликав міжнародну спільноту підтримати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, посилити санкції проти Росії за агресію проти України.

Контекст:

Росія анексувала Крим у лютому – березні 2014 року і незабаром після цього розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, протягом конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км. Будівництво газопроводу розпочали 2018 році. З кінця 2019 року на проєкт і компанії, які беруть участь у ньому, накладено американські санкції, які неодноразово розширювали.

У 2018 році Німеччина, Фінляндія та Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія залишалася останньою країною, яка не дозволяла. Через це оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії. 30 жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік – 2", що проходить по континентальному шельфу Данії.

23 лютого 2021 року стало відомо, що 18 європейських компаній покинули проєкт газопроводу "Північний потік – 2" або перебувають на стадії виходу. Причиною цього стали можливі нові санкції щодо проєкту з боку США. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.

Nord Stream 2 AG повідомляла на початку квітня, що до 31 березня залишалося прокласти приблизно 121 км труб. За інформацією оператора, це становило 5% від загальної протяжності газопроводу.