Лукашенко назвав Білорусь острівцем безпеки в Європі

Лукашенко: Ми ніколи не брязкали і брязкати зброєю не збираємося
Фото: president.gov.by

Олександр Лукашенко заявив, що охорона державного кордону Білорусі краща, ніж у будь-якої іншої країни у світі.

Олександр Лукашенко заявив, що вважає Білорусь безпечною країною. Про це 1 лютого повідомляє сайт президента Білорусі.

"Ми ніколи не брязкали і брязкати зброєю не збираємося. Ми, як і раніше, хочемо бути острівцем безпеки в Європі і країною, від якої йдуть тільки мирні ініціативи. Це наша перспектива", – стверджує Лукашенко.

Водночас він заявив, що Білорусь змушена відповідати на різні виклики і загрози.

"Історія нас вчить того, щоб ми завжди були готовими відповісти на будь-яку провокацію. Ще раз підкреслюю: наша тут відповідальність не тільки за Білорусь, але й росіян. Треба віддати належне, що все-таки рівень охорони нашими прикордонниками зони відповідальності перевершує будь-який кордон у світі. Ми розуміємо, що кордон – це дзеркало, обличчя будь-якої держави. Я можу сперечатися з будь-ким, що немає такої охорони державного кордону у світі в іншої держави, як у Білорусі. На цьому рівні охорону державного кордону треба й підтримувати", – сказав Лукашенко.

Водночас із 9 серпня 2020 року в Білорусі тривають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент глава держави Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців (він очолював країну з 1994 року). Друге місце з 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня ввів обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС ввів санкції проти Лукашенка та ще 14 білоруських чиновників. 17 грудня ЄС ввів третій пакет санкцій проти Білорусі, обмежувальні заходи торкнулися 29 осіб та семи організацій.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спочатку у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують цього року), а вже після цього провести нові вибори.