Лукашенко в розмові з Помпео назвав Росію головним союзником Білорусі

Лукашенко (зліва) в розмові з Помпео (праворуч) заявив, що в Білорусі ведуть національний діалог
Фото: EPA

Президент Білорусі Олександр Лукашенко і держсекретар США Майкл Помпео по телефону обговорили політичну ситуацію в Білорусі. Лукашенко під час бесіди підкреслив, що Росія є головним союзником Білорусі, але зазначив, що вона не втручається у внутрішні справи.

24 жовтня відбулася телефонна розмова президента Білорусі Олександра Лукашенка з держсекретарем США Майклом Помпео. Бесіда тривала приблизно пів години, ідеться на сайті президента Білорусі.

Лукашенко і Помпео обговорили внутрішньополітичну ситуацію – і в Білорусі, і в Сполучених Штатах Америки.

"Держсекретар підкреслив, що незмінно залишається прихильником суверенітету і незалежності нашої країни та прихильником розвитку співпраці з Білоруссю. Олександр Лукашенко поінформував співрозмовника про національний діалог, який зараз активно ведуть у Білорусі", – ідеться в повідомленні.

Торкаючись зовнішньополітичного порядку, Лукашенко підкреслив, що Росія є головним союзником, але зазначив, що вона не втручається у внутрішні справи Білорусі.

"Водночас країни готові спільно реагувати на виникнення зовнішніх загроз. Зокрема, відповідно до договору в межах Організації договору про колективну безпеку – щодо захисту загального простору – в разі зовнішньої агресії з боку Польщі, Литви або інших країн Білорусь та Росія будуть змушені реагувати", – зазначено в повідомленні.

Помпео, зі свого боку,  наголосив, що ні від НАТО, ні від Польщі та Литви загрози Білорусі не варто побоюватися, тому що її немає.

Лукашенко підкреслив, що виступає "за мирне спокійне вирішення всіх конфліктів, зокрема на зовнішньому контурі".

Ще однією темою розмови стала доля одного з громадян США і Республіки Білорусь. У пресслужбі не уточнили, про кого йдеться, але кореспондентка CNN Дженніфер Ганслер у Twitter написала, що Помпео закликав звільнити політтехнолога Віталія Шклярова. Його затримали 29 липня в Мінську й обвинуватили в консультуванні адміністраторів опозиційних груп у соціальних мережах.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту через фальсифікацію результатів голосування на виборах президента, на яких, за офіційними даними, переміг Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували впевнену перемогу опозиційної кандидатки Світлани Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітингувальників. Вони застосовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, затримали 13 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.