Лукашенко заявив, що йому "радять плюнути на цю Росію" й воювати з Україною проти РФ

Лукашенко: Нам зараз радять, підкидають збоку: "Давай тут відступи, там звільни"
Фото: president.gov.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 серпня під час республіканської педагогічної ради розповідав учителям про "надскладний час", у який зараз живуть білоруси, і про "скажених на Заході". Лукашенка цитує його сайт. 

"Нам зараз радять, підкидають збоку (на мене все це виливається): "Давай тут відступи, там звільни". Починаючи звідси й закінчуючи: "Та плюнь ти на цю Росію, та відвернися ти від цієї Росії. Давай воюватимеш з Україною проти Росії. А до того кордону ми війська НАТО під Смоленськ заведемо". Доходить і до цього. Мені сьогодні вносять пропозиції з усіх боків, які ми прийняти не можемо на 99%", – сказав він. 

Такими словами Лукашенко пояснював педагогам, "за яких обставин, у якій ситуації" вони живуть. 

Як зазначають у релізі, він хоче почути від учасників педагогічної наради "правду, відчути нерв учительства, з урахуванням тієї ситуації, яка сьогодні складається". 

Хто саме Лукашенку пропонує "плюнути на Росію", він не уточнив. Але згадав перед тим про Захід. 

"Ми живемо в надскладний час. Я не кажу про те, що на півдні в нас війна триває. Що ці скажені на Заході готують проти нас. Ми маємо це тримати в полі зору. Що нам треба в цій ситуації – країну, махину цю (маленька Білорусь не така маленька, коли займаєшся нею загалом), розгорнути із Заходу на Схід. Потрібно забезпечити, щоб тебе прийняли на Сході. Слава богу, у нас це виходить, але це надважка робота. Я хочу, щоб ви розуміли: країна живе в дуже важкий період, питання "або – або", – заявив він.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдавання по Україні ракетних та авіаударів.

Лукашенко визнав, що його країна бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває й нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України заявили, що нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях. 

25 серпня 2024 року МЗС України заявило, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння й військової техніки у прикордонній смузі в Гомельській області. Київ закликав Мінськ відвести війська від державного кордону на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у Білорусі систем вогню. МЗС Білорусі заявило у відповідь, що офіційно не отримувало від України звернення щодо військ на кордоні.