Лукашенко заявив, що Росія доправить Білорусі сучасне озброєння

Лукашенко зазначив, що про перекидання до Білорусі російських військ на постійній основі не йдеться
Фото: president.gov.by
РФ доправить у Білорусь сучасне озброєння, але про перекидання збройних сил Росії у країну на постійній основі не йдеться. Про це під час наради з питань співпраці з Росією 1 червня заявив Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, пише "СБ. Беларусь сегодня".

Лукашенко зазначив, що однією з тем його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 28 травня було питання співпраці у військово-промисловому комплексі, зокрема – постачання сучасного озброєння в Білорусь. Але на яких умовах це буде зроблено – ще не визначено, додав він.

"Жодних обговорень щодо перекидання збройних сил Росії на постійній основі, створення якихось баз – про це навіть не йшлося. І це нам не потрібно", – сказав Лукашенко, його цитує сайт президента Білорусі.

За словами Лукашенка, РФ розташована поруч із Білоруссю, і, якщо з боку НАТО буде помічено "активізацію", аж до воєнного конфлікту, протягом доби російські війська буде перекинуто в Білорусь.

"У разі загострення", – підкреслив Лукашенко, додавши, що це питання з Путіним обговорювали "дуже довго".

Контекст:

Переговори Путіна і Лукашенка в Сочі тривали понад п'ять годин, розповіли у Кремлі. Вони обговорили ситуацію з літаком Ryanair, який примусово посадили в Мінську після нібито повідомлення про замінування. Також вони говорили про економічну співпрацю і "розвиток двосторонніх зв'язків".

Перед цим Лукашенко зустрічався з Путіним у Кремлі 23 квітня. Він заявляв, що Білорусь і Росія погодили 26–27 дорожніх карт із інтеграції. За його словами, восени країни можуть підписати домовленості про Союзну державу.

Про її створення Росія і Білорусь ведуть переговори більше ніж 20 років. Якщо сторони домовляться, економічні зв'язки між Москвою і Мінськом можуть зміцнитися до рівня Євросоюзу або навіть федеративних держав, зауважують російські ЗМІ.

У Білорусі 9 серпня 2020 року почалися акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента (на піку в мітингах брало участь по кілька сотень тисяч осіб, від початку 2021 року протестна активність упала). За офіційними даними, перемогу в них здобув Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали на телебаченні. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.