Макрон заявив, що не варто запускати процедуру вступу до ЄС для "країни у стані війни"

Макрон вважає, що треба не забувати про "рівновагу в регіоні"
Фото: soazigdelamoissonniere / Instagram
Президент Франції Еммануель Макрон, який нині головує у Раді ЄС, вважає нереальним вести переговори про членство з країною, яка воює. Про це він сказав, виступаючи перед самітом європейських лідерів у Франції та коментуючи запит України про прискорений вступ до Євросоюзу, повідомляють Reuters та "Інтерфакс-Україна".

"Потрібно, щоб ми проявляли пильність. Чи можна сьогодні відкрити процедуру вступу для країни, що воює? Я так не думаю. Чи повинні ми закрити двері і сказати: "Ніколи"? Це було б несправедливо", – заявив Макрон.

Водночас він сказав, що хоче надіслати "сильний сигнал" Україні та українцям.

Також президент Франції нагадав, що заявки на вступ до ЄС, крім України, подали Грузія та Молдова, і наголосив, що треба не забувати про "рівновагу в регіоні".

За інформацією видання Euractiv, яке одержало проєкт декларації саміту, лідери ЄС збираються пообіцяти підтримку Україні, але, ймовірно, не запропонують Україні статусу кандидата або прискореного членства в Євросоюзі. Найактивніше, за даними видання, зараз виступають проти цього кроку Данія та Нідерланди.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Україна та Євросоюз 2014 року, після масових протестів, підписали Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності у повному обсязі. Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі та НАТО закріплено у Конституції.

У Євросоюзі Україну неодноразово називали близьким партнером, але не уточнювали, коли вона може стати членом ЄС.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося вранці 24 лютого 2022 року, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила 27 лютого, що хоче бачити Україну в Євросоюзі. "Згодом Україна має бути членом [ЄС], ця країна – одна з нас, і ми хочемо бачити її тут", – сказала вона.

28 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Київ звернувся до Євросоюзу із проханням про невідкладне приєднання за спеціальною процедурою. "Ми звертаємося до Євросоюзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою. Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд із нами, але наша мета – бути разом з усіма європейцями, і головне – бути на рівних", – заявив глава держави.

Того самого дня він підписав заявку на вступ України до Європейського союзу й надіслав відповідний лист Макрону.

Президенти низки країн Євросоюзу підтримали швидкий вступ України до ЄС.

1 березня Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Натепер статус кандидатів на членство в ЄС мають п'ять країн: Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Туреччина.