"Ми почали. Ми переможемо". Нетаньяху показав відео потужних ударів по Газі

Ізраїль другу добу завдає ударів по сектору Гази
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Ізраїля Біньямін Нетаньяху 9 жовтня в X опублікував відео вибухів у секторі Гази після ізраїльських авіаударів.

"Ми почали. Ми переможемо", – підписав Нетаньяху відео з нарізкою атак по об'єктах ХАМАС у секторі Гази.

Це відео прем'єр Ізраїля продублював у своєму офіційному російськомовному Telegram-каналі.

9 жовтня портал Walla з посиланням на ізраїльські й американські джерела повідомив, що Нетаньяху під час телефонної розмови із президентом США Джо Байденом повідомив про плани розпочати наземну операцію в секторі Гази у відповідь на напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль.

За даними джерел, Ізраїль може розпочати наземну операцію в секторі Гази найближчими днями й тижнями, і країна почала готувати основу серед союзників перед початком бойових дій.

Контекст:

Південні та центральні райони Ізраїля зазнали масованого ракетного обстрілу з боку сектору Гази вранці 7 жовтня. Лідер військового крила ХАМАС Мохаммед Дейф оголосив про початок операції "Буря Аль-Акси". ЦАХАЛ повідомив про проникнення палестинських бойовиків із Гази на територію Ізраїля через кілька пропускних пунктів, а також із моря й повітря.

Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою "Залізні мечі". Нетаньяху заявив про вступ країни "в довгу й важку війну", він пообіцяв відновити безпеку громадян Ізраїля та висловив упевненість у перемозі.

Міністр національної безпеки Ізраїля Ітамар Бен-Гвір оголосив про введення у країні надзвичайного стану.

По данным израильских СМИ на 9 октября, в Израиле жертвами нападения ХАМАС стало не менее 800 человек, в минздраве страны сообщили, что более 2,5 тыс. человек получили ранения. Число палестинцев, погибших в секторе Газа, согласно информации минздрава Палестины, достигло 687 человек (включая 140 детей), еще 3726 ранены.

Уночі 9 жовтня ЦАХАЛ завдав ударів по 500 цілях і об'єктах на території Гази, які мають стосунок до ХАМАС і терористичного угруповання "Ісламський джихад". Армія Ізраїля повернула контроль над усіма містами на кордоні із сектором Гази, але там іще можуть залишатися терористи ХАМАС.