Мінтранс Білорусі оприлюднив розшифрування перемовин пілотів Ryanair із диспетчером

У Білорусі запевняють, що не чинили тиску на екіпаж літака Ryanair
Фото: EPA
Департамент авіації міністерства транспорту Білорусі 25 травня опублікував розшифрування розмови екіпажу літака Ryanair, на борту якого був співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич.

У міністерстві запевняють, що на екіпаж не чинили тиску. Білоруський диспетчер зв'язався з пілотом Ryanair і повідомив, що йому надійшла інформація від спецслужб про закладену на борту бомбу, яка може вибухнути над Вільнюсом.

Диспетчер: Із міркувань безпеки ми рекомендуємо вам приземлитися в UMMS (аеропорт Мінська. – "ГОРДОН").

Пілот: "Добре. Це зрозуміло... Дайте нам новий курс, будь ласка".

Пілот: "Бомба... Звідки надійшло це повідомлення? Звідки у вас інформація про це?

Диспетчер: "Співробітники служби безпеки аеропорту повідомили, що отримали електронного листа".

Пілот: "Служба безпеки аеропорту Вільнюса чи із Греції?"

Диспетчер: "Цього електронного листа надіслали в кілька аеропортів"

Пілот: "Вас зрозумів".

Пілот: "Ця рекомендація про перескерування до Мінська звідки взялася? Від кого вона надійшла? Від компанії? Вона виходила від керівництва аеропорту вильоту чи аеропорту прибуття?"

Диспетчер: "Це наші рекомендації".

Мінтранс Білорусі 23 травня заявив, що повідомлення про замінування літака, яким летів опозиціонер і колишній головний редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, надійшло від імені солдатів палестинського угруповання ХАМАС.

У ХАМАС заперечують, що надсилали повідомлення про бомбу на борту літака Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса 23 травня. Про це 24 травня заявив спікер руху Фавзі Бархум.

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли "для супроводу" літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення стало повідомлення про замінування судна (згодом вибухових речовин на борту не знайшли).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі). Паблік NEXTA набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню й координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його почали обшуковувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Протасевич увечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Напередодні "Русская служба BBC" повідомляла, що Сапега наразі в СІЗО на Окрестіна в Мінську.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю, це рекомендувала і Єврорада. Окрім того, 25 травня керівництво Євросоюзу обговорить питання про введення додаткових санкцій проти Мінська.

Кабінет Міністрів України сьогодні ухвалив рішення зупинити авіасполучення з Білоруссю із 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".