Між лідерами "Талібану" виник серйозний конфлікт – BBC

Таліби сперечалися через розподіл місць в афганському уряді
Фото: ЕРА

Між лідерами талібів виник серйозний конфлікт за кілька днів після того, як вони сформували новий уряд Афганістану. Про це 15 вересня телерадіокомпанії ВВС повідомило кілька чиновників із "Талібану".

Прибічники двох фракцій-конкурентів влаштували бійку у президентському палаці в Кабулі. Таліби сперечалися, хто зробив найбільший внесок у перемогу над США і як ділитися своєю владою в новому кабінеті міністрів.

Співрозмовник ВВС розповів, що під час наради у президентському палаці один із засновників "Талібану" Абдул Гані Барадар посварився з Халілом Рахманом Хаккані, міністром у справах біженців. Обидва висловилися досить різко, а їхні прибічники влаштували бійку поблизу.

Високопосадовець руху "Талібан" у Катарі підтвердив, що наприкінці минулого тижня у талібів виникла суперечка через невдоволення Барадара структурою нового уряду Афганістану.

Барадар вважає, що прихід талібів до влади – заслуга тих, хто займався переговорами і дипломатією, а члени групи Хаккані думають, що перемоги вдалося досягти завдяки їхнім військовим успіхам.

Джерела в середовищі талібів сказали BBC, що Барадар після сварки виїхав із Кабула в Кандагар.

Контекст:

В Афганістані станом на 15 серпня 2021 року рух "Талібан", із яким США 2020 року підписали мирну угоду, взяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент країни Ашраф Гані цього самого дня втік за кордон.

17 серпня представники "Талібану" дали першу пресконференцію після приходу до влади, на якій, зокрема, підтвердили загальну амністію для афганських чиновників.

6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер і припинення війни в Афганістані.

7 вересня "Талібан" презентував склад нового уряду Афганістану, всі його члени – таліби, а голову – муллу Мохаммада Хасана Ахунда – занесено до санкційного списку ООН. У новому уряді немає жодної жінки.

ЄС розкритикував склад тимчасового уряду Афганістану через відсутність у ньому представників різних релігійних груп і жінок. Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявляв, що Париж не визнає уряду талібів в Афганістані і не буде підтримувати із ним відносини.