Молдова закінчила розслідування викрадення Чауса і вважає причетними українські спецслужби

Молдова надіслала кілька запитів в Україну у справі про викрадення Чауса
Фото: vru.gov.ua (архів)
До викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса причетні державні установи, заявив генпрокурор Молдови Александр Стояногло. Про це він сказав у програмі "Четверта влада" на каналі N4, повідомляє видання Unimedia.

"Можу вам сказати, що були залучені державні установи. Ми визначили людей, які були причетними до справи Чауса", – сказав генеральний прокурор Александр Стояногло, не уточнюючи, ідеться про молдовські чи українські установи.

Однак пізніше він додав: "Ми ідентифікували людей, які також брали участь, зі спецструктур в Україні".

За його словами, розслідування в Молдові завершено. Прокуратура надіслала кілька запитів в Україну і чекає відповідей.

Ще не ідентифіковано "людей, які приїхали з України та проводили відповідні операції тут, у Республіці Молдова", зазначив Стояногло.

Контекст:

Чауса в Україні підозрюють у хабарництві. 6 вересня 2016 року Верховна Рада зняла з нього недоторканність, пізніше Солом'янський суд санкціонував його затримання. В Україні Чаусу загрожує позбавлення волі строком від восьми до 12 років.

У листопаді 2016 року Чауса оголосили в міжнародний розшук. 26 травня 2021 року ЗМІ повідомили, що його зняли з міжнародного розшуку.

У березні 2017 року стало відомо, що Чауса затримали в Кишиневі. Він намагався отримати політичний притулок у Молдові. Рішення щодо цього питання очікували наприкінці квітня 2021 року. Українська влада вимагала екстрадиції Чауса.

3 квітня 2021 року Чауса викрали в центрі Кишинева. За даними міністерства внутрішніх справ країни, екссуддю викрала група осіб, яка покинула територію Молдови через кордон з Україною. Викрадачі вели листування українською. Двох підозрюваних молдовським правоохоронцям вдалося затримати.

Національне антикорупційне бюро і Нацполіція України заявили 5 квітня, що нічого не знають про викрадення. Пізніше в СБУ повідомили, що розслідують викрадення і незаконне переправлення екссудді через кордон.

8 квітня видання "Слідство.Інфо" і RISE Moldova повідомили, що до викрадення Чауса може бути причетною українська військова розвідка. У розслідуванні журналістів зазначено, що щонайменше двоє з 10 ймовірних викрадачів пов'язані з розвідкою і вони пішки перетинали кордон у пункті пропуску "Могилів-Подільський – Атаки" у день викрадення Чауса. 5 травня на сайті RISE Moldova вийшла ще одна частина розслідування, у якій повідомляли, що двоє з імовірних викрадачів орендували автомобіль, оснащений системою GPS, за якою можна відстежити маршрут.

У ГУР Міноборони заперечують причетність до інциденту. "Ми вважаємо, що це провокація російських спецслужб із дискредитації військової розвідки України і для того, щоб посварити два братні народи", – заявив представник відомства Андрій Черняк.

16 травня у створеному того самого дня Telegram-каналі "ChausUA Николай Чаус" опублікували відео, на якому екссуддя сказав, що "живий-здоровий", а також заявив, що його дійсно викрадали, "але не зараз, а 2016 року". Журналісти виявили в даних ролика, що відеофайл мав назву "Привіт Петре Олексійовичу!", а папка, з якої завантажили ролик у месенджер, мала назву "гусь".

Пізніше опублікували ще кілька відеозвернень Чауса. Зокрема, він пообіцяв, що передасть своїм друзям рукописні записи з компроматом на своїх викрадачів для передання правоохоронцям.