Найбільший авіаносець США Gerald Ford покинув Середземне море, він був поблизу Ізраїлю після ескалації конфлікту на Близькому Сході

USS Gerald R. Ford прибув у східну частину Середземного моря у жовтні минулого року
Фото: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. Sixth Fleet / Facebook

Найбільший та найсучасніший авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford та особовий склад 12-ї авіаносної ударної групи пройшли Гібралтарську протоку й покинули Середземне море. Про це 5 січня повідомив шостий флот ВМС США.

Американський авіаносець прибув у східну частину Середземного моря після ескалації конфлікту на Близькому Сході, спричиненої нападом бойовиків терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль у жовтні минулого року.

Разом із кораблем у Східне Середземномор'я прибуло ударне угруповання, до якого входять крейсер і чотири есмінці, вісім ескадрилій ударних і допоміжних літаків.

У Центральному командуванні ЗС США зазначали, що прибуття в регіон авіаносця й ударної групи є "потужним сигналом стримування на випадок, якщо хтось із вороже налаштованих до Ізраїлю суб'єктів спробує скористатися ситуацією, що склалася".

Фото: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. Sixth Fleet / Facebook

Контекст:

Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня 2023 року, коли бойовики ісламістського угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а пізніше – наземну операцію у секторі Гази.

Наказ про спрямування авіаносної ударної групи ВМС США Gerald R. Ford у Східне Середземномор'я ближче до Ізраїлю видав глава Пентагону Ллойд Остін.

Президент США Джо Байден заявляв 10 жовтня, що США також готові перекинути додаткові сили й засоби в разі потреби. Він застеріг треті сторони від втручання в конфлікт між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС.