Не "угорський базар". Прем'єр Бельгії розкритикував Орбана через торги щодо України

Де Кроо попередив Орбана (на фото), що ЄС – це не "угорський базар", де можна виторгувати підтримку України в обмін на його політичну підтримку
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо розкритикував главу уряду Угорщини Віктора Орбана, зазначивши, що ЄС не є "угорським базаром". Де Кроо 13 грудня цитує The Guardian.

Бельгійський прем'єр після прибуття на саміт щодо Західних Балкан повторив слова віцепрем'єр-міністра Люксембургу Ксав'є Беттеля про те, що ЄС не є "базаром".

Зокрема, де Кроо попередив Орбана, що ЄС – це не "угорський базар", де можна виторгувати підтримку України в обмін на його політичну підтримку.

12 грудня головний політичний радник прем'єр-міністра Угорщини Балаж Орбан заявив, що Будапешт готовий зняти своє вето на фінансову допомогу Україні від ЄС у розмірі €50 млрд в обмін на €30 млрд, які блок заморозив через те, що Угорщина відступила від демократії.

13 грудня Єврокомісія розблокувала €10,2 млрд для Угорщини. Водночас Орбан заявляв, що хоче, щоб ЄС виділив усю суму – орієнтовно €30 млрд, – яку було заморожено торік через проблеми з верховенством права й хабарництвом, написало Bloomberg.

Контекст:

29 червня лідери Європейського союзу на саміті у Брюсселі ухвалили резолюцію про довгострокову військову й фінансову підтримку України. Наступного дня Орбан заявив, що Угорщина не згодна із планами ЄК щодо виділення додаткової грошової допомоги Україні для боротьби з російською агресією. Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив в інтерв'ю, опублікованому 12 грудня, що 26 лідерів ЄС із 27 підтримують "рішення про €50 млрд для України". "Є одна країна – Угорщина, – яка висловлює певні сумніви й певне небажання. Нам потрібно переконати Угорщину, і ми працюємо над цим удень і вночі", – додав Мішель.

Після того, як Єврокомісія 8 листопада 2023 року оприлюднила звіт, що рекомендує розпочати переговори з Україною й Молдовою щодо вступу в ЄС, в уряді Угорщини пригрозили накласти вето на саміті Євросоюзу 14–15 грудня, який має затвердити це рішення ЄК.

У РНБО наголосили, що Україна "готова йти на певні компроміси в цьому питанні" заради євроінтеграції. Водночас в українському уряді вважають, що Угорщина "політично не зацікавлена" раз і назавжди закрити питання про нацменшини в Україні, під приводом якого Угорщина блокує євроінтеграцію України.

У ЄС розглядають можливість відкласти рішення про початок переговорів щодо вступу України на березень через опір Угорщини й відсутність єдності в Євросоюзі, повідомило 17 листопада Reuters із посиланням на джерело.

12 грудня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що загрозу того, що Угорщина у принципі проти членства України в ЄС, знято.