Небензя: Наші фахівці не виявили слідів використання отруйних речовин у Сирії. Жителям Думи про хіматаку невідомо

Небензя про хіматаку в Думі: У нас є вагомі підстави вважати, більш того, навіть є інформація, щоб уважати, що була провокація за участю спецслужб деяких країн
Фото: EPA

"Достовірних підтверджень" застосування хімічної зброї в Сирії 7 квітня немає, заявив постійний представник РФ при ООН Василь Небензя.

У сирійській Думі не застосовували отруйних речовин 7 квітня. Про це під час засідання Ради Безпеки ООН 13 квітня заявив постійний представник РФ при ООН Василь Небензя, трансляцію в YouTube вів канал "Настоящее время".

Він сказав, що "достовірних підтверджень" застосування хімічної зброї в Сирії 7 квітня немає.

"Наші фахівці не виявили жодних слідів використання отруйних речовин. Жителям Думи про атаку невідомо. Усі відомості про атаку, що нібито сталася, надано антиурядовими силами, зацікавленими в такому розвитку подій. У нас є вагомі підстави вважати, більше того, навіть є інформація, щоб уважати, що була провокація за участю спецслужб деяких країн. Ми про це давно попереджали, це повторення сценарію квітня минулого року", – сказав Небензя.

Дипломат зазначив, що сирійський уряд, "якому все це треба в останню чергу, заявив про непричетність до атаки і подав запит на проведення інспекції фахівцями Організації із заборони хімічної зброї з наданням гарантій безпеки.

7 квітня 2018 року волонтери і рятувальники повідомили, що в Сирії вертоліт скинув бочкову бомбу із хімічною речовиною на місто Дума у Східній Гуті, унаслідок хіматаки загинуло від 70 до 100 осіб.

Президент США Дональд Трамп поклав відповідальність за інцидент на президента Сирії Башара Асада і його союзників – Іран і РФ.

9 квітня глава Білого дому попередив, що Вашингтон планує протягом найближчих 24–48 годин ухвалити рішення щодо відповіді на атаку в Думі. 12 квітня він уточнив, що США можуть завдати удару "або дуже скоро, або взагалі не так скоро".

Президент Франції Еммануель Макрон зазначав, що ймовірні силові заходи країн Заходу союзників офіційного Дамаска не торкнуться.

Водночас посол Росії в Лівані Олександр Засипкін заявив, що Росія залишає за собою право збивати американські ракети, випущені по цілях у Сирії. Трамп у відповідь стверджував, що ракети "прилетять – гарні, нові й  "розумні".

Канада, Німеччина та Італія відмовилися брати участь в операції.