Німеччина затримує ухвалення нового пакету санкцій ЄС проти Росії – Reuters

У Німеччині гальмують ухвалення нового санкційного пакету, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

Країни ЄС не змогли погодити 14-й пакет санкцій щодо країни-агресора Росії, оскільки Німеччина досі блокує його, попри скасування одного з пунктів, який Берлін вважав проблематичним. Про це 20 червня пише Reuters.

Посадовці ЄС обговорюють пакет уже понад місяць, до нього входить заборона на перевалку російського скрапленого газу і план щодо притягнення операторів ЄС до відповідальності за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами у третіх країнах.

До сумнівів Німеччини частково призвели внутрішні розбіжності між її міністерством закордонних справ і адміністрацією канцлера Олафа Шольца, повідомили агентству дипломати ЄС і джерело, ознайомлене із ситуацією.

За даними Reuters, видалений пункт поширював дію так званого "застереження" на дочірні компанії у третіх країнах. Пункт видалили з компромісного тексту, який поширили серед держав-членів незадовго до зустрічі послів пізно ввечері 19 червня. Згідно з проєктом ранньої версії пакету, цей пункт мав змусити дочірні компанії заборонити реекспорт у Росію.

За словами джерел, посли продовжать дебати 20 червня.

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Останній, 13-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії через її агресивну війну в Україні Рада ЄС ухвалила 23 лютого.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ запровадили понад 18 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 20,7 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.