Оголошено лауреата Нобелівської премії миру

Нобелівський комітет оголосив цьогорічного лауреата премії миру
Фото: EPA

Нобелівську премію миру 2024 році здобула японська організація Nihon Hidankyo, яка об'єднує постраждалих від атомних бомбардувань Хіросіми й Нагасакі наприкінці Другої світової війни. Про це Нобелівський комітет повідомив 11 жовтня в соцмережі X.

У заяві зазначають, що організація здобула нагороду "за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через свідчення очевидців того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати".

Контекст:

Напередодні початку нобелівського тижня одним із фаворитів на здобуття премії миру називали президента України Володимира Зеленського. Однак агентство Reuters зазначало, що це малоймовірно, оскільки лідери країн, які перебувають у стані війни, рідко виграють цю нагороду.

Цьогоріч Нобелівську премію з медицини та фізіології здобули американські вчені Віктор Амброс і Гері Равкан – за відкриття мікроРНК, премію з фізики присудили американському вченому Джону Гопфілду та його британсько-канадському колезі Джеффрі Гінтону – за фундаментальні дослідження нейромереж, премію з хімії здобули американський учений Девід Бейкер і британські дослідники Деміс Гассабіс і Джон Джапер – за дослідження білків. Нобелівську премію з літератури вперше здобула письменниця з Південної Кореї – Хан Канг дістала нагороду "за її глибоку поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і розкриває крихкість людського життя".

Останнього цьогорічного лауреата – з економіки – оголосять 14 жовтня.