Орбан блокує кредит Україні на $50 млрд, щоб догодити Трампу – Politico

Орбан відмовляється підтримати продовження санкцій проти РФ на 36 місяців, щоб зробити "великий політичний подарунок" Трампу, зазначило видання
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан блокує надання Україні кредиту на $50 млрд, який хотіли покривати завдяки відсоткам від заморожених на Заході російських активів, щоб догодити кандидату в президенти США від Республіканської партії, ексглаві Білого дому Дональду Трампу. Про це 14 жовтня написало Politico.

Як зазначило видання, Орбан готується зробити "великий політичний подарунок" Трампу. Він вигадав спосіб, як допомогти американському політикові в разі перемоги на виборах "викрутитися з кредиту" на суму $50 млрд, який країни "Великої сімки" і Європейський союз планують надати Україні й, відповідно, будуть зв'язані його обслуговуванням "на роки".

США наполягають, щоб ЄС збільшив строк продовження санкцій проти Росії до 36 місяців замість шести. Це дасть можливість партнерам убезпечити себе від того, що одна з країн ЄС може розморозити російські активи, які допомагатимуть закривати позику.

Лідери ЄС погоджуються продовжити санкції на три роки, але проти Орбан (у мінфіні Угорщини заявили, що відкладуть це питання до завершення президентських виборів у США), а без його згоди ЄС не зможе змінити правила.

Неназваний європейський дипломат зазначив, що Європа, найімовірніше, залишиться у проєкті, але якщо Угорщина блокуватиме рішення, з нього вийдуть США, отже, "ЄС, включно з Угорщиною, доведеться виділити більшу суму". Інший дипломат сказав, що "[Угорщині] байдуже, чи доведеться Європі платити більше, йдеться про допомогу Трампу".

Очікували, що рішення про кредит на $50 млрд ухвалять на зустрічі міністрів фінансів країн G7 у Вашингтоні наприкінці жовтня. Раніше агентство Reuters повідомляло, що частки США та ЄС у кредиті становитимуть по $20 млрд, ще $10 млрд обіцяли виділити Канада, Великобританія та Японія. Тепер, за умов блокади з боку Угорщини, за даними Politico, США розглядають можливість зменшення цієї суми до $5 млрд (вона приблизно відповідає обсягу російських активів, заморожених у країні). Водночас, як зазначило видання, і це важливіше, Японія заявила про ймовірний вихід із проєкту, якщо в ньому не братимуть участі США (ЗМІ повідомляли, що її частка становитиме $3,3 млрд).

Поки, за даними видання, ЄС "прискореними темпами" готує законопроєкт про виділення Україні до €35 млрд, що має покрити частку США у кредиті (документ збираються остаточно узгодити до кінця жовтня), але продовжує тиск на Орбана. Неназваний європейський дипломат сказав, що він "поки не здається, це просто гра в боягуза".

Контекст:

У відповідь на повномасштабне вторгнення російських військ в Украину на Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що орієнтовно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. 

Країни G7 понад рік вели дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку були деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У підсумку вирішили спрямовувати Україні лише доходи від заморожених активів, хоча президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора, наголошуючи, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор". У липні 2024 року Євросоюз передав Україні перші €1,5 млрд доходів

Окремо у червні країни G7 домовилися виділити Україні кредит на загальну суму $50 млрд, його обслуговуватимуть коштом відсотків від заморожених російських активів. Оскільки більшість активів заморожено в Європі, спочатку ЄС заявив про готовність виділити Україні за цією програмою до €35 млрд. Очікували, що цю суму буде зменшено на суму, яку внесуть США, пояснювало Reuters, але поки переговори загальмували.