Євросоюз передав Україні перші €1,5 млрд доходів від заморожених активів Росії

Доходи від російських активів витратять на придбання й виробництво зброї для України
Фото: EPA

Євросоюз 26 липня виділив Україні перший транш у розмірі €1,5 млрд із доходів від заморожених російських активів. Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

Ці гроші зберігають у центральних депозитаріях цінних паперів (CSD) і їх надали міжнародному депозитарію Euroclear як перший внесок 23 липня.

Тепер гроші надішлють через Європейський фонд миру в Український фонд (Ukraine Facility) для підтримки військового потенціалу України й відновлення країни.

У пресслужбі зазначили, що так звані надзвичайні доходи, одержані від заморожених у ЄС російських активів, не належать РФ. 21 травня 2024 року Рада Євросоюзу ухвалила низку правових актів, які дозволяють використовувати цей прибуток на користь України. Тепер ЄС починає надсилати в Україну ці кошти.

"Немає кращого символу чи застосування для грошей Кремля, ніж зробити Україну й усю Європу безпечнішим місцем для життя", – прокоментувала передання коштів глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель уточнив, що ці кошти витратять на придбання пріоритетної військової техніки (протиповітряної оборони, боєприпасів для артилерії), а також на закупівлі для української оборонної промисловості.

"Ми не лише надаємо військову підтримку Україні, а й виробляємо в Україні, сприяючи її стійкості в боротьбі з агресивною війною Росії", – цитує його пресслужба.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що приблизно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У ЄС хочуть передати Україні лише доходи від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що, якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликає країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголошував, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

13 червня прем'єрка Італії Джорджа Мелоні повідомила, що лідери G7 домовилися про передання Україні $50 млрд із прибутку від заморожених російських активів.