Під час теракту в Кабулі загинула 23-річна американка, чиє фото з афганським немовлям на руках стало відомим

Гі допомагала жінкам у кабульському аеропорту під час евакуації
Фото: Tom McClintock / Twitter
Сержантка американської армії Ніколь Гі, що стала відомою після фото з афганським немовлям на руках, загинула під час теракту в аеропорту Кабула 26 серпня. Про це повідомляють на сторінці її рідного міста Розвілл у Facebook.

Зазначають, що вона вступила в морську піхоту за рік після закінчення школи, і була заміжньою за Джародом Гі, який навчався з нею в одній школі і теж став морпіхом. "Ніколь – героїня рідного міста. Її життя і служіння нашій країні ніколи не забудуть", – написала директорка школи, де навчалася Гі, на сторінці шкільного округу Розвілла.

Фото, що стало відомим, за кілька днів до теракту Гі виклала в Instagram. Воно не тільки розлетілося соцмережами, включно з офіційними акаунтами Пентагону, але й було опубліковано передовими ЗМІ всього світу. Сержантка написала під знімком, що любить свою роботу. До її обов'язків входила допомога жінкам і дівчатам у кабульському аеропорту під час евакуації, повідомляє New York Post.

Останнє, що військова опублікувала в Instagram, – знімок на тлі літака і черги з біженців Афганістану. "Супроводжую тих, хто евакуюється, на "пташку", – підписала вона кадр.

У коментарях люди дякують американці за службу і висловлюють свої співчуття рідним загиблої.

Контекст:

Ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася на тлі виведення американських військ, яке розпочали у квітні 2021 року. До 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього самого дня втік за кордон.

На тлі наступу "Талібану" іноземні держави розпочали евакуацію своїх громадян. Кілька країн (зокрема США, Франція, Німеччина, Великобританія) скерували своїх військовослужбовців до Афганістану для гарантування безпечної евакуації. За інформацією Білого дому, із 14-го до 30 серпня США евакуювали або допомогли іншим країнам евакуювати з Афганістану майже 116 700 осіб.

17 серпня "Талібан" дав першу пресконференцію після приходу до влади, на якій пообіцяв, що ніхто не атакуватиме інших країн із території Афганістану, підтвердив загальну амністію для афганських посадовців і заявив, що жінки зможуть працювати, якщо "житимуть за законами шаріату".

25–26 серпня США і Великобританія попереджали про ймовірний теракт в аеропорту Кабула і закликали своїх громадян не перебувати там. Низка країн почала згортати евакуацію.

26 серпня в Кабулі стався теракт. В аеропорту Кабула терорист-смертник підірвав бомбу, почалася стрілянина. Спочатку Пентагон повідомив про два вибухи – біля воріт аеропорту і біля готелю неподалік – і двох смертників, але 27 серпня спростував цю інформацію, заявивши, що вибух був тільки один. Відомо про 170 загиблих, включно із 13 американськими військовими, і понад 200 поранених.

Угруповання ІДІЛ узяло на себе відповідальність за вибух біля воріт аеропорту і стрілянину.

Байден пообіцяв відомстити за теракт у Кабулі і наказав атакувати об'єкти бойовиків ІДІЛ. За його словами, поки що немає доказів змови між ІДІЛ і "Талібаном", але це не означає, що він довіряє талібам.

28 серпня Байден попередив про високу ймовірність нового теракту в аеропорту Кабула "протягом найближчих 24–36 годин".

29 серпня ЗМІ повідомили про нові вибухи поблизу аеропорту – імовірно, 29-го і 30 серпня по ньому випустили ракети, частину яких перехопила система протиракетної оборони.