Прем'єр Польщі – Макрону: Скільки разів ви вели перемовини з Путіним, чого досягли? Зі злочинцями не домовляються, з ними треба боротися

Моравецький закликав лідерів ЄС остаточно зламати "путінську воєнну машину"
Фото: Kancelaria Premiera / Twitter
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував президента Франції Еммануеля Макрона через його дзвінки до російського президента Володимира Путіна, який 24 лютого розпочав війну в Україні.

Про це глава уряду Польщі заявив на пресконференції 4 квітня, яку транслювали у Facebook Моравецького.

"Пане президенте Макрон, скільки разів ви вели перемовини з Путіним? Чого ви досягли? Ви зупинили якісь дії, які відбулися? – звернувся до французького лідера Моравецький. – Зі злочинцями не домовляються, зі злочинцями треба боротися. Ніхто не вів перемовин із [лідером нацистської Німеччини Адольфом] Гітлером. Ви б домовлялися з Гітлером, зі [радянським диктатором Йосипом] Сталіним, із [лідером Компартії Кампучії] Пол Потом?"

За словами прем'єра Польщі, через "криваві розправи", скоєні окупантами в Бучі, Гостомелі, Ірпені, Мотижині, російські солдати "заслуговують на те, щоб їх називали поіменно".

"Це геноцид, і цей злочин мають розглядати як злочин геноциду. У такі моменти ми повинні усвідомлювати, що ті, хто мовчить, не говорить, несуть солідарну відповідальність", – наголосив Моравецький.

Він закликав лідерів Євросоюзу вжити заходів, які призведуть до конфіскації активів РФ у західноєвропейських банках, зокрема – російських олігархів.

"Я закликаю лідерів ЄС діяти рішуче. Зробити такі дії, які остаточно зламають путінську воєнну машину", – резюмував Моравецький.

За підрахунками The New York Times, 30 березня відбувся 18-й дзвінок Макрона – Путіну за останні чотири місяці.

Говорячи про вбивства російськими окупантами жителів Бучі, президент Франції зазначив 3 квітня, що владі РФ доведеться відповісти за ці злочини. Макрон також закликав обмежити експорт нафти та вугілля із РФ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів, серед них були люди зі зв'язаними руками. Зокрема, багато загиблих від рук окупантів виявили в Бучі.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що з території Київської області вивезли 410 тіл убитих мирних жителів.

Дії окупаційних військ засудили у Німеччині, Великобританії, Франції й інших країнах та об'єднаннях держав.

За словами президента Польщі Анджея Дуди, злочини російських окупантів проти мирного населення Бучі унеможливлюють досягнення компромісу з РФ. Він зазначив, що необхідно посилити військову допомогу Україні.

У міноборони РФ назвали фотографії та відеокадри з Бучі "черговою постановкою київського режиму для західних ЗМІ", повідомив пропагандистський канал військового відомства "Звезда".

Україна ініціює скликання спеціального засідання постійної ради ОБСЄ у зв'язку з масовими вбивствами та тортурами мирних жителів, здійсненими російськими військами в Київській області.