Президент Латвії закликав Європарламент дати Україні європейське майбутнє

Левітс закликав Європу ухвалити історичне рішення
Фото: EPA
Президент Латвії Егілс Левітс 14 лютого закликав Європу знайти політичну волю, щоб судити Росію за її злочини й дати Україні майбутнє в Європі. Його заяву цитує сайт Європарламенту.

В офіційному зверненні до Європейського парламенту у Страсбурзі Левітс повторив вимогу парламенту про створення спеціального трибуналу щодо агресії Росії проти України.

"Ніхто з нас не хоче жити у світі, де агресивна війна є нормою", – сказав він.

Левітс закликав не підривати стандартів міжнародного права, досягнутих після Другої світової війни. Він розкритикував Європу за "величезну помилку й наївність цілеспрямованого руху" до залежності від російських джерел енергії.

Президент Латвії підтримав прохання депутатів Європарламенту щодо використання заморожених російських активів для відновлення України, до того ж не лише активів наближених до режиму олігархів, а й активів Центрального банку Росії. За його словами, це складно, але юридично можливо.

Левітс попросив надати Україні європейське майбутнє. За його словами, це історичне рішення і Європа може мати лише один шанс ухвалити його.

"Український народ вирішив. Тепер наша черга зробити це", – заявив він.

Президент Латвії попередив, що поточні події можуть призвести до послаблення чи навіть цілковитої втрати самої демократії. Тоді як розмаїття національної ідентичності, культури й мови становить силу Європи, принципи верховенства права мають бути скрізь однаковими, наголосив він.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ в ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу в Євросоюз, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який провели в Києві 3 лютого.