Зеленський: Україна має чітку підтримку своєї мети вже цього року розпочати переговори щодо членства в ЄС

Зараз "більше, ніж будь-коли", відчувається, що "європейські цілі України стають реальністю", зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Україна має підтримку з боку інституцій та лідерів ЄС стосовно початку переговорів щодо її членства у Євросоюзі у 2023 році.

Про це 13 лютого у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента України, повідомив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Дуже важливо – маємо чітку підтримку з боку європейських інституцій та європейських лідерів нашої мети підготуватися і вже цього року розпочати переговори щодо членства України в ЄС", – розповів президент.

За словами Зеленського, зараз "більше, ніж будь-коли, відчувається, що європейські цілі України стають реальністю".

"Коли, нарешті, реальних досягнень відчутно більше, ніж політичних декларацій. Десятиліттями Україна і Євросоюз ішли до цього", – зазначив президент.

Зеленський висловив подяку президентові Франції Еммануелю Макрону і канцлеру ФРН Олафу Шольцу "за консолідовану підтримку євроінтеграції" України.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся у Києві 3 лютого.