Президент Румунії Йоганніс відмовився від боротьби за пост генсека НАТО

Йоганніс не претендуватиме на посаду генсекретаря НАТО
Фото: EPA

Президент Румунії Клаус Йоганніс повідомив 20 червня на засіданні вищої ради оборони країни, що поінформував союзників по НАТО про зняття своєї кандидатури на посаду генерального секретаря організації. Про це повідомляє сайт президента Румунії.

Йоганніс попросив членів ради висловити свою думку щодо кандидатури прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО. Вони висловилися за підтримку Румунією кандидатури.

Digi24 зазначає, що Румунія залишалася єдиною країною, яка не відмовилася від заперечень проти призначення Рютте генеральним секретарем НАТО.

Контекст:

Зараз Північноатлантичний альянс очолює Єнс Столтенберг – колишній прем'єр-міністр та ексміністр фінансів Норвегії. Пост генсека НАТО він обіймає із жовтня 2014 року. Його повноваження закінчуються 30 вересня 2024 року.

Рютте є єдиним офіційним кандидатом на посаду генсека НАТО замість Столтенберга, повідомила 11 лютого 2024 року в коментарі "Радіо Свобода" колишня прессекретарка генсекретаря Альянсу (2010–2023 роки) Оана Лунгеску.

Столтенберг 18 червня визнав, що в Рютте найбільше шансів на посаду наступного генерального секретаря Альянсу.