Орбан назвав помилкою, що 31 із 32 країн НАТО хочуть перемогти РФ"

Будапешт не перешкоджатиме місії НАТО в Україні, але й не братиме участі в ній – Орбан
Фото: ЕРА

Угорщина – єдина країна – член НАТО, яка проти допомоги Україні в захисті від Росії. Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив 14 червня в ефірі державного радіо, його цитує Telex.

"Позиція Угорщини полягає в тому, що це помилка. Навіть якщо ми є однією із 32 країн", – заявив він.

За словами прем'єра, НАТО "заохочує війну, тоді як Угорщина на боці миру". Орбан заявив, що не хоче, щоб "жоден квадратний дюйм Угорщини став російською воєнною ціллю".

Будапешт не перешкоджатиме місії НАТО в Україні, але й не братиме участі в ній, пообіцяв Орбан.

12 червня на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Орбан погодився не блокувати рішень Альянсу щодо України.

Контекст:

Угорщина проти військової допомоги Україні, підтримує тісні економічні зв'язки з Росією навіть після її повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року й часто блокує рішення ЄС, пов'язані з Україною, наприклад, санкції проти РФ чи виділення Україні нових траншів допомоги. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив 27 травня 2024 року, що понад 40% рішень Європейського союзу щодо України блокувала чи далі блокує Угорщина.

Орбан неодноразово робив заяви, які відповідають російській пропаганді. Він говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією і Америкою".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто стверджував, що Угорщина не підтримує територіальних претензій РФ до України, але є прибічницею мирних переговорів. 2 червня він також сказав, що Угорщина поки не вирішила, чи братиме участь у Глобальному саміті миру щодо України, який у середині червня відбудеться у Швейцарії.